Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostarka Maja Lasić ulazi u berlinski parlament

maja-lasic

Maja Lasić, rođena Mostarka i članica Socijaldemokratske stranke, u utrci za mjesto zastupnice u Parlamentu njemačke savezne pokrajine Berlin s osvojenih 31,5% glasova uvjerljiva je pobjednica.

Ona je, kao direktna kandidatkinja svoje stranke SPD, dobila izbore u gradskom kvartu Wedding, u kojemu živi oko 100.000 birača s pravom glasa: osim Nijemaca po rođenju i brojne grupe useljenika – među njima više od 4.000 ljudi s prostora bivše Jugoslavije.

majalasicizboriberlin

Ova Mostarka potukla je do nogu svoje sjajne protukandidatkinje iz redova CDU i Zelenih, te predstavnika “Ljevice” (Die LInke), te s oko 31,5 posto ukupnih glasova značajno pridonijela listi dosadašnjeg gradonačelnika Michaela Muellera, vjerovatno i budućeg predsjednika Senata u Berlinu.

Od izbjeglice iz BiH do kandidatkinje SPD-a u Berlinu (FOTO)

Dr. Maja Lasić je mlada naučnica s doktoratom iz biologije i kćerka Mile Lasića, jednog od najcjenjenijih mostarskih profesora.

Die Süddeutsche Zeitung je nedavno o Maji Lasić objavio afirmativan članak, stavljajući naglasak na njenu izbjegličku prošlost, kada je kao dijete u vihoru rata bila prisiljena na odlazak iz Mostara u Njemačku sa svojim roditeljima.

“Sa 14 godina Maja je 1992. godine došla kao izbjeglica iz Bosne. Danas kao 37-godišnjakinja svoju političku kampanju gradi na direktnom kontaktu s potencijalnim biračima, smatrajući da se jedino tako može izgrađivati povjerenje”, napisao je novinar Die Süddeutsche Zeitunga.