Globus

upozorenje

Motori najnovijih modela vozila prevazilaze ograničenja štetnih gasova

13/01/2020

Prema rezultatima testova obavljenih na vozilima Nissan Qasquai i Opel Astra, premašeno je dozvoljeno ograničenje štetnih gasova od 600 milijardi čestica po kilometru, od 32 posto do 115 posto tokom automatskog čišćenja filtera

Nova vozila sa motorima na dizelski pogon prelaze ograničenja za štetne izduvne gasove, saopćila je danas evropska grupacija za Saobraćaj i ekologiju (TiE).

Ova organizacija zatražila je od zastupnika Evropskog parlamenta da pooštre regulative za emisije štetnih gasova.

“Četiri godine nakon što je njemački proizvođač automobila Volkswagen priznao krivicu za lažiranje rezultata ispitivanja štetnih gasova, novi rezultati pokazuju da je u slučaju dva najprodavanija modela vozila u Evropi zagađenje česticama poraslo na 1.000 puta više tokom redovnog procesa čišćenja njihovih filtera protiv zagađenja”, ističe u saopštenju TiE.

Prema rezultatima testova obavljenih na vozilima Nissan Qasquai i Opel Astra, premašeno je dozvoljeno ograničenje štetnih gasova od 600 milijardi čestica po kilometru, od 32 posto do 115 posto tokom automatskog čišćenja filtera.

Iz Opel Vauxhalla nisu mogli da komentarišu izvještaj jer, kako navode, nisu imali uvid u detalje ispitivanja TiE.

Iz Nissana je saopćeno da su sva njihova vozila i filter za prečišćavanje čestica u potpunosti u skladu sa regulativama o štetnim gasovima.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.