Globus

"mučenje migranata"

MUP Hrvatske se oglasio nakon izvještaja Amnesty Internationala

11/06/2020

Odbijamo pomisao da bi hrvatski policajac napravio takvo nešto niti da ima motiv za to

Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske reagiralo je na izvještaj Amnesty Internationala u kojem se hrvatske policajce optužuje za mučenje migranata.

MUP je odbacio navode Amnesty Internationala koji je objavio fotografije ozlijeđenih migranata koje je navodno pretukla hrvatska policija.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

“Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske odbija navode kojima se, po već ustaljenoj praksi i bez dokaza, za ozljeđivanja migranata optužuje hrvatska policija.

Ovoga puta se navodno policijsko postupanje dogodilo krajem maja na području Plitvičkih jezera i tom su prilikom ti nezakoniti afganistanski i pakistanski migranti bili vezani za stabla, zlostavljani nožem, pucanjem u zrak i u tlo, tučeni kundacima i na kraju namazani majonezom, kečapom i šećerom po kosi.

Odbijamo pomisao da bi hrvatski policajac napravio takvo nešto niti da ima motiv za to.

Podsjetit ćemo da su u prošloj verziji optužbi policajci navodno sprejem crtali križeve na glavama migranata. Križevi su navodno imali neku simboliku koja se htjela iskoristiti u mjesecu Ramazana, ali nam sada simbolika kečapa, majoneze i šećera nije poznata.

Ako bi ljudi u crnom, kao što se insinuira, trebali biti pripadnici hrvatske Specijalne policije podsjetit ćemo da su upravo oni zaslužni za mnoga spašavanja nezakonitih migranata, žena i djece na nepristupačnim planinama Hrvatske i to u najtežim uslovima na terenu.

Možda ih upravo zbog toga treba izravno napadati i prozivati?

Sve one željne činjenica upućujemo da obrate pozornost na stvarne događaje: međusobne obračune i tučnjave migranata u kampovima u Bosni i Hercegovini kao i na medijske izvještaje o ozljeđivanju migranata te nesreće i ozljede koje im se događaju na putu.

Budući da se u ovoj, najnovijoj, teoriji spominje period kraja maja, skrećemo pažnju da se 28. maja u blizini granice s Hrvatskom, kod Cazina (BIH) dogodio obračun među migrantima koji su se sukobili kod sela Šturlić, a policiju je o tome izvijestio mještanin.

Predstavnik Ministarstva unutarnjih poslova BiH potvrdio je kako je policijska ophodnja, koja je poslana na teren, na mjestu sukoba zatekla dvojicu muškaraca koji nisu davali znakove života, a na tijelu su imali vidljive ozljede nanesene hladnim oružjem. Bosansko-hercegovačka policija je utvrdila i kako je u ovom sukobu veći broj migranata ozlijeđen.

Osobe koje se u svom svakodnevnom radu susreću s migrantskom populacijom dobro poznaju obrazac međusobnog obračunavanja među migrantskom populacijom, posebno između državljana Afganistana i Pakistana.

Međutim, uprkos svemu gore iznijetom, sve javno iznijete optužbe potrebno je provjeriti pa će tako biti i u ovom slučaju.”

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.