Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"mučenje migranata"

MUP Hrvatske se oglasio nakon izvještaja Amnesty Internationala

amnesty (1)

Odbijamo pomisao da bi hrvatski policajac napravio takvo nešto niti da ima motiv za to

Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske reagiralo je na izvještaj Amnesty Internationala u kojem se hrvatske policajce optužuje za mučenje migranata.

MUP je odbacio navode Amnesty Internationala koji je objavio fotografije ozlijeđenih migranata koje je navodno pretukla hrvatska policija.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

“Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske odbija navode kojima se, po već ustaljenoj praksi i bez dokaza, za ozljeđivanja migranata optužuje hrvatska policija.

Ovoga puta se navodno policijsko postupanje dogodilo krajem maja na području Plitvičkih jezera i tom su prilikom ti nezakoniti afganistanski i pakistanski migranti bili vezani za stabla, zlostavljani nožem, pucanjem u zrak i u tlo, tučeni kundacima i na kraju namazani majonezom, kečapom i šećerom po kosi.

Odbijamo pomisao da bi hrvatski policajac napravio takvo nešto niti da ima motiv za to.

Podsjetit ćemo da su u prošloj verziji optužbi policajci navodno sprejem crtali križeve na glavama migranata. Križevi su navodno imali neku simboliku koja se htjela iskoristiti u mjesecu Ramazana, ali nam sada simbolika kečapa, majoneze i šećera nije poznata.

Ako bi ljudi u crnom, kao što se insinuira, trebali biti pripadnici hrvatske Specijalne policije podsjetit ćemo da su upravo oni zaslužni za mnoga spašavanja nezakonitih migranata, žena i djece na nepristupačnim planinama Hrvatske i to u najtežim uslovima na terenu.

Možda ih upravo zbog toga treba izravno napadati i prozivati?

Sve one željne činjenica upućujemo da obrate pozornost na stvarne događaje: međusobne obračune i tučnjave migranata u kampovima u Bosni i Hercegovini kao i na medijske izvještaje o ozljeđivanju migranata te nesreće i ozljede koje im se događaju na putu.

Budući da se u ovoj, najnovijoj, teoriji spominje period kraja maja, skrećemo pažnju da se 28. maja u blizini granice s Hrvatskom, kod Cazina (BIH) dogodio obračun među migrantima koji su se sukobili kod sela Šturlić, a policiju je o tome izvijestio mještanin.

Predstavnik Ministarstva unutarnjih poslova BiH potvrdio je kako je policijska ophodnja, koja je poslana na teren, na mjestu sukoba zatekla dvojicu muškaraca koji nisu davali znakove života, a na tijelu su imali vidljive ozljede nanesene hladnim oružjem. Bosansko-hercegovačka policija je utvrdila i kako je u ovom sukobu veći broj migranata ozlijeđen.

Osobe koje se u svom svakodnevnom radu susreću s migrantskom populacijom dobro poznaju obrazac međusobnog obračunavanja među migrantskom populacijom, posebno između državljana Afganistana i Pakistana.

Međutim, uprkos svemu gore iznijetom, sve javno iznijete optužbe potrebno je provjeriti pa će tako biti i u ovom slučaju.”