Globus

malta

Muscat za ubistvo novinarke dobio 15 godina zatvora, priznao da je izveo bombaški napad

24/02/2021

BBC navodi da je Muscat priznao umiješanost u bombaški napad u kojem je ubijena novinarka. Galizija je otkrila mrežu korupcije na Malti i u inostranstvu

Vincent Muscat, jedan od trojice optuženih za ubistvo novinarke Daphne Caruana Galizia u Malti 2017. godine, osuđen je na 15 godina zatvora nakon što je priznao krivicu.

BBC navodi da je Muscat priznao umiješanost u bombaški napad u kojem je ubijena novinarka. Galizija je otkrila mrežu korupcije na Malti i u inostranstvu.

Muscat je promjenio svoj iskaz i saglasio se da objavi informacije o ubistvu. On, takođe, mora da plati 42.000 eura sudskih troškova.

Druga dvojica optuženih, braća George Degiorgio i Alfred Degiorgio, takođe su bili u sudnici, ali nisu se obraćala sudu.

Njih trojica su optužena za planiranje ubistva i aktiviranje bombe od čije je eksplozije poginula Galizija nedaleko od svoje kuće u oktobru 2017. godine.

Uhapšeni su u decembru iste godine. Braća su se izjasnila da se ne osjećaju krivim prema tačkama optužnice.

Četvrta osoba, biznismen sa Malte Yorgen Fenech, takođe je optužen za saučesništvo u ubistvu, što on negira. Uhapšen je u pokušaju bjekstva iz Malte 2019. godine i čeka na početak suđenja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.