Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrvatska

Muškarac imao seks s djevojčicom (14) koja je ostala trudna, osuđen na šest mjeseci zatvora

unnamed

Nema stručnjaka ili laika koji se neće zgroziti nad ovakvom odlukom suda.

Kad je 49-godišnji muškarac s hrvatskog istoka završio na optuženičkoj klupi zbog seksualnog odnosa s djevojčicom od 14 godina, koja je ostala trudna i podvrgnula se pobačaju u fazi trudnoće u kojoj pobačaj u Hrvatskoj više nije dozvoljen, upoznati sa slučajem nisu dvojili da mu slijedi višegodišnja kazna zatvora. Bili su u krivu, piše Jutarnji list.

Sudac nadležnog Županijskog suda ovih ga je dana zbog spolnog odnošaja s djetetom mlađim od 15 godina, tačnije zbog spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta,​ nepravomoćno osudio na 22 mjeseca zatvora.

I čak ni tih godinu dana i 10 mjeseci ne mora provesti u zatvoru. Prema izrečenoj mu uvjetnoj kazni, u zatvor će na šest mjeseci, dok je ostatak kazne uslov, s trogodišnjim rokom kušnje. Zbog seksualnog se zlostavljanja sa svojom žrtvom ne smije viđati tri godine i mora platiti 2000 kuna sudskih troškova.

Nema stručnjaka ili laika koji se neće zgroziti nad ovakvom odlukom suda.

Porodični čovjek

U optužnici piše da se muškarac, inače porodični čovjek, lani od februara do septembra “s ciljem zadovoljavanja svog spolnog nagona upustio u seksualnu vezu sa školarkom”.

Tužiteljstvo je utvrdilo da je spolni odnos bio dobrovoljan. Ali, prema Kaznenom zakonu, svaki odnos s djetetom mlađim od 15 godina je kazneno djelo, jer se smatra da tek s 15 godina dijete može razumno odlučiti želi li ući u spolni odnos i koje posljedice on može imati.

Osobito se pri određivanju kazne počinitelju vrednuje koliko je on stariji od žrtve: u ovom slučaju, razlika je 35 godina!

Na sudu je priznao krivnju i rekao da je nakon potvrđene trudnoće s njom i njezinom majkom otišao liječniku i finansijski ju zbrinuo.

– Kad sam ju upoznao, nisam znao koliko točno ima godina. Rekla mi je da ima 16, a njezinu dob sam doznao kad je zatrudnjela – pravdao se na sudu 49-godišnjak.

Kao olakotne okolnosti sud mu je uzeo u obzir neosuđivanost, priznanje i kajanje te činjenicu da je pokazao skrb za 14-godišnjakinju i finansijski joj pomogao.

Osim toga, djelimično uslovnoj kazni pridonijele su i njegove životne (ne)prilike, odnosno da je skrbnik svojoj supruzi koja je lišena poslovne sposobnosti, kao i činjenica da pod istim krovom živi i sa starom majkom. A budući da mu je sin jedinac na odsluženju kazne, jedini prehranjuje svoju porodicu.

Suđenje trojici za silovanje

Još je jedna, nedavno donesena presuda zgrozila javnost. Iako, u tom se slučaju ne radi o maloljetnici, nego nemoćnoj osobi. U Čakovcu je nakon 20 godina završeno suđenje trojici muškaraca za silovanje. Iako je utvrđeno silovanje, muškarci su oslobođeni zbog – pogrešne točke optužnice po kojoj im se sudilo.

Tužiteljstvo ih je optužilo da su “počinili kazneno djelo protiv spolne slobode nad nemoćnom osobom”, ali tokom suđenja je utvrđeno da djevojka ne zadovoljava sve uvjete da bi bila smatrana nemoćnom i muškarci su oslobođeni. Nevolja nesretne djevojke započela je 20. oktobra 2000. godine u čakovečkom kafiću. Popila je nekoliko decilitara bambusa i bila skroz ošamućena pa se pretpostavlja da joj je trojka ubacila nešto u piće. Nije se usudila takva ići doma pa su ju pozvali k jednome od njih, gdje će joj, govorili su, “njegova majka skuhati supicu”.

Muškarci su ju silovali, odupirala im se, ali s njih troje nije imala nikakve šanse.

Silovana djevojka preboljela je cerebralnu paralizu, zbog čega su joj djelomice oduzete noge, čime čin silovanja dodatno dobiva na težini. Paradoks. Silovateljima je to išlo na ruku. Ukratko, ako se uspjela braniti, nije bila dovoljno nemoćna.

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu žalilo se na ovu presudu.