Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

York

Muškarac se utapao, prolaznici ga gledali. Policija se oglasila bijesnim saopćenjem

york policija
Foto: Facebook

“Niko mu nije pokušao baciti pojas za spašavanje. Najmanje dvije plutajuće naprave bile su dostupne nekoliko metara od mjesta događaja”, stoji u saopćenju policije

Mnoštvo ljudi gledalo je čovjeka kako se utapa u rijeci Ouse, ali niko mu nije pritekao u pomoć, saopćila je policija North Yorkshirea.

Neimenovani muškarac zaronio je u vodu iza hotela Radisson u gradu Yorku u četvrtak poslijepodne, ali slučajni prolaznici nisu mu pomogli uprkos njegovim povicima upomoć, dodali su iz policije.

Nepotvrđeni izvještaji društvenih medija sugerišu da su neki prolaznici snimali selfieje na svojim mobilnim telefonima dok se incident odvijao, piše Independent.

Policija se o događaju oglasila na društvenim mrežama bijesnim saopćenjem.

Muškarac je prevezen u bolnicu

“Biste li bili promatrač ili spasilac? Dva naša policajca spasila su jučer čovjeka u rijeci Ouse u Yorku. Bilo im je drago pomoći… ali nešto što su vidjeli zabrinulo ih je. Mnoštvo se okupilo na mostu Ouse i okolnim šetnicama gledajući čovjeka koji se bori da održi glavu iznad vode. Ali niko mu nije pokušao baciti pojas za spašavanje.

Najmanje dvije plutajuće naprave bile su dostupne nekoliko metara od mjesta događaja. Srećom, kad smo stigli, uspjeli smo brzo pronaći pojas za spašavanje i baciti ga čovjeku. Naša dva policajca nastavila su razgovarati s njim i brinula se da održi glavu iznad vode dok vatrogasni brod nije stigao i izvukao ga iz rijeke. Prevezen je u bolnicu gdje se oporavlja.

Incident, prikazan na ovim slikama policijske kamere, dogodio se iza hotela Radisson (bivši Park Inn) malo prije 15 sati. Koristili smo jednu od dvije plutajuće naprave u North Street Gardensu, oko 50 metara od mjesta događaja. Pojasevi za spašavanje i drugi uređaji za plutanje nalaze se u pravilnim razmacima duž rijeke Ouse i drugih plovnih putova”, istaknuli su iz policije.

Policija objavila savjete kako se ponašati u takvoj situaciji

“Uvijek je vrijedno zapamtiti lokacije pojaseva za spašavanje uz vašu lokalnu rijeku u slučaju da ikad trebate pomoći nekome u nevolji. Pomagala za plutanje omogućuju vam da to učinite minimalizirajući opasnost za sebe, što je također važno. Te vitalne sekunde mogu napraviti veliku razliku.

Ako vidite nekoga u nevolji u vodi: Vičite u pomoć. Nazovite 999 i zatražite vatrogasnu službu ili obalnu stražu. Ako je moguće, bacite pomoć za plutanje, loptu ili bilo šta drugo da pomognete nekome da pluta.

Bacite konopac. Spustite se. Čučnite ili lezite kako biste izbjegli da vas osoba povuče za sobom dok preuzimate njegovu težinu. Nemojte uskočiti da ih pokušate spasiti i nemojte samo stajati tamo i snimati mobitelom. Ostanite sigurni i pomozimo jedni drugima”, zaključili su.