Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rusija

Muškarac uhapšen zbog sumnje da je ubio 26 žena

Radik-Tagirov-01 (1)

Biološki (genetski) tragovi i otisci cipela otkriveni na mjestima zločina ukazali su da je u pitanju jedan ubica, navodi se u saopćenju.

Ruski istražitelji saopćili su da su uhapsili muškarca osumnjičenog da je ubio 26 starijih žena čije je domove opljačkao 2011. i 2012. godine.

Radik Tagirov (38) bravar koji živi u Kazanju, 800 kilometara istočno od Moskve, uhašen je poslije sistemskog rada policije, koja je provela više od 1.000 genetskih ekspertiza, navodi se u saopćenju Istražnog odbora, glavnog tijela za kaznene istrage u Rusiji.

Prema navodima istražitelja, ubistva su počinjena u 12 regija Rusije. Međutim, biološki (genetski) tragovi i otisci cipela otkriveni na mjestima zločina ukazali su da je u pitanju jedan ubica, navodi se u saopćenju.

Policija je saopćila da je Tagirov ispitan te da je dao informacije koje se odnose na istragu.

Tagirov živi u Kazanu, a u domove žrtava je ulazio predstavljajući se kao komunalni radnik. Ubistva je vršio davljenjem.

U Rusiji je posljednjih godina bilo nekoliko suđenja serijskim ubojicama. Bivši sibirski policajac Mihail Popkov osuđen je na doživotni zatvor zbog 78 ubistava žena između 1992. i 2007. godine.

Silovao je i ubijao svoje žrtve nakon što im je noću nudio vožnju, ponekad u policijskom vozilu izvan svog radnog vremena.

Aleksandar Pičuškin koji je u rusko prozvan “šahovskim ubicom”, osuđen je 2007. u Moskvi na doživotni zatvor zbog 48 ubojstava, uglavnom između 2002. i 2006.

Priznao je da je želio ubiti 64 puta, odnosno koliko ima polja na šahovskoj ploči.