Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na američkoj granici 2.000 djece odvojeno od porodica

mekisko amerika

Posljedicama američke politike nulte tolerancije prema ilegalnim migrantima koji prelaze granicu Sjedinjenih Američkih Država (SAD), u periodu od 19. aprila do 31. maja ove godine oko 2.000 mališana je odvojeno od njihovih porodica, javlja Anadolu Agency (AA).

Politiku nulte tolerancije prema ilegalnim migrantima pokrenuli su ministar pravde Jeff Sessions i Ministarstvo za unutrašnju sigurnost SAD-a, a prema podacima ovih institucija, u periodu od 19. aprila do 31. maja od porodica je odvojeno najmanje 1.995 djece.

Glasnogovornica visokog povjerenika UN-a za ljudska prava (OHCR) Ravina Shamdasani nedavno je izjavila kako je značajno zabrinuta zbog Trumpove politike “nulte tolerancije” s ciljem “sprečavanja ilegalnih migracija”.

Shamdasani je, pozivajući se na podatke nevladinih organizacija u SAD-u, istaknula kako je od oktobra prošle godine na stotine djece odvojeno od njihovih porodica, a među njima se nalazi dijete od godinu dana.

“SAD mora trenutačno zaustaviti ovu praksu”, poručila je Shamdasani.

U SAD-u živi blizu 11,2 miliona migranata, među kojima najviše Meksikanaca.

Predsjednik SAD-a Donald Trump je tokom prve sedmice svog mandata potpisao niz odluka koje je obećao tokom kampanje.

Jedna od odluka koja je pokrenula brojne rasprave jeste i “gradnja zida duž granice s Meksikom”, koji je Trump najavio s ciljem onemogućavanja ulaska ilegalnih migranata iz Meksika u SAD te sprečavanje krijumčarenja droge.