Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na bh. tržištu prodaje se krivotvoreni lijek somatropin

somotropin lijek

Hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) u subotu je na posebni oprez pozvala sve farmaceutske veleprodaje, apoteke i pacijente zbog sumnje da se na tržištu BiH pojavio krivotvoreni lijek somatropin, kojim se liječi poremećaj rasta kod djece i koji je zamjena za hormon rasta kod odraslih.

Informaciju o sumnji na pojavu krivotvorina HALMED je dobio od farmaceutske kompanije Novo Nordisk Hrvatska.

[pull_quote_right]Inače, taj se lijek često krivotvori, pa su tako već i prije zabilježene sumnje u zemljama članicama Evropske unije[/pull_quote_right]

HALMED poziva pacijente koji su lijek Norditropin SimpleXx (somatropin, otopina za injekciju) nabavili u BiH da obrate posebnu pažnju na njegovu seriju i u slučaju bilo kakve sumnje pošalju obavijest putem elektronske pošte krivotvorine@halmed.hr.

HALMED u saopćenju još navodi da se sumnja da su krivotvorene sljedeće serije lijeka: SC11255, roka važenja 11/2016, i CL70711, roka važenja 08/2017, te da su navedene serije označene na rumunskom jeziku.

Kompanija Novo Nordisk iz Danske provela je istragu proizvođača lijeka u kojoj je utvrđeno da se radi o serijama lijeka koje nisu bile proizvedene i puštene u promet od strane navedenog proizvođača, te je time potvrdila sumnju u krivotvorine.

Inače, taj se lijek često krivotvori, pa su tako već i prije zabilježene sumnje u zemljama članicama Evropske unije.

U HALMED-u su naveli kako do sada nije primljena niti jedna prijava sumnje na krivotvoreni lijek iz legalnog lanca distribucije u Hrvatskoj, kao niti prijava neispravnosti u kakvoći ili sumnje na nuspojavu na temelju koje bi se posumnjalo da se radi o krivotvorenom lijeku.