Na centralnom istanbulskom trgu, Taksimu, okupilo se hiljade građana

Na Taksimu hiljade Turaka

Veliki broj građana odazvao se pozivu predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana i okupio se na centralnom istanbulskom trgu Taksim, javlja Anadolu Agency (AA).

Okupljeni građani na Taksimu su nosili različite transparente, svjetiljke i zastave Republike Turske. Na transparentima je između ostalog pisalo “Narod korača za demokratiju”, “Zvijezda demokratije”.

U isto vrijeme, na hiljade građana okupilo se i na mostu preko Bosfora, a širom grada su poduzete visoke mjere sigurnosti.

Hiljade građana Istabula odlučilo je nastaviti “dežuranje za demokratiju” što je počelo nakon pokušaja državnog udara koji su 15. i 16. jula izveli vojnici pučisti odani terorističkoj organizaciji FETO/PDY.

Zamjenik predsjednika i glasnogovornik Partije pravde i razvoja (AK Parti) Yasin Aktay je kazao kako je potpredsjednik SAD-a Joe Biden telefonom nazvao premijera Turske Binalija Yildirima kojem je kazao:

“Određeni dosjei iz pravne dokumentacije koja je stigla iz Turske u vezi s izručenjem Gulena bit će pažljivo razmatreni te će u najkraćem roku biti poduzete potrebne mjere”, rekao je Aktay.

“Privedeno je 10.410 osoba. Među njima se nalazi 287 policajaca, 7.423 vojnika, 2.014 sudaca i tužilaca i 686 civila”, kazao je Yasin Aktay.

Glavno republičko tužilaštvo u Ankari nakon pokušaja državnog udara oficira pučista odanih terorističkoj organizaciji FETO/PDY pokrenulo je istragu protiv 300 suspendovanih uposlenika državne radio televizije TRT i 29 uposlenika turskog Vrhovng vijeća za radio i televiziju (RTUK).