Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Francuska

Na Dan D, Biden obećao nastavak potpore Ukrajini u ratu protiv Rusije

Foto: Screenshot/X

Gotovo 200 veterana, većinom Amerikanci i Britanci, sudjelovali su na svečanostima tokom dana na vjetrovitim plažama koje još nose ožiljke žestokih borbi na Dan D, najveće amfibijske invazije u historiji

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je u četvrtak na obilježavanju 80. godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiji na odbranu slobode i demokracije, apeliravši na zapadne sile da ustraju u pomaganju Ukrajini i da ne popuštaju pred ruskom tiranijom.

Na svečanosti s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i američkim veteranima na Američkom groblju u Normandiji, Biden je rekao da je “jednostavno nezamislivo” pokleknuti pred ruskom agresijom i obećao da neće popustiti u pomaganju Ukrajini.

Poziv NATO saveznicima

Pozvao je zapadne i NATO saveznike da ponovno probude duh Dana D i zajedno surađuju u vrijeme kada je demokracija, po njegovim riječima, izložena većoj prijetnji nego ikad od završetka Drugog svjetskog rata.

-Izolacionalizam nije bio odgovor prije 80 godina i nije ni danas, istaknuo je Biden.

Više od 150.000 savezničkih vojnika izvršilo je 6. juna 1944. invaziju na Francusku s mora i iz zraka kako bi otjerali snage nacističke Njemačke. Iskrcali su se na pet plaža kodnih imena Omaha, Junona, Mač, Utah i Zlato.

Budući da je veterana, od kojih mnogi danas imaju 100 ili više godina, sve manje, ovo je vjerovatno posljednja velika svečanost u Normandiji na kojoj im je osobno odana počast.

Biden je rekao da mu je velika čast pozdraviti okupljene američke veterane poručivši im s podija: “Bog vas voli”.

-Muškarci koji su se ovdje borili postali su heroji, rekao je.

-Znali su izvan svake sumnje da postoje stvari za koje se vrijedi boriti i umrijeti.

Poziv kralja Charlesa

Govoreći na britanskoj svečanosti u Ver-sur-Meru ranije u četvrtak, britanski kralj Charles, odjeven u vojnu odoru, također je pozvao na veću međunarodnu suradnju u borbi za mir.

-Podsjećamo na lekciju koja nam se ponovno vraća nakon nekoliko desetljeća: slobodne nacije moraju se zajedno oduprijeti tiraniji, rekao je Karlo, govoreći na engleskom i francuskom.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, njemački kancelar Olaf Scholz i mnogi drugi također će sudjelovati u svečanostima.

Rusija, koja je 2022. izvršila agresiju na Ukrajinu, nije pozvana.

Čelnici bi trebali u četvrtak usvojiti deklaraciju u kojoj će istaknuti da je demokracija u Europi ponovno ugrožena i obećati braniti slobodu i demokraciju, rekla su dva izvora.

Gotovo 200 veterana, većinom Amerikanci i Britanci, sudjelovali su na svečanostima tokom dana na vjetrovitim plažama koje još nose ožiljke žestokih borbi na Dan D, najveće amfibijske invazije u historiji. Poginule su hiljade savezničkih vojnika, kao i njemačkih.

Laegija časti za veterane

Na američkoj svečanosti u Colleville-sur-Meru, Macron je dodijelio Legiju časti američkim veteranima, od kojih su mnogi bili u invalidskim kolicima.

Marcon je istaknuo da Francuska neće zaboraviti njihovu žrtvu.

-Danas ste se ovdje vratili kući, ako smijem tako reći, rekao je.

Na plaži Omahi, gdje je 6. juna 1944. poginulo gotovo 2400 američkih vojnika, više od 20 šefova država i vlada sudjelovat će na međunarodnoj svečanosti kasnije tijekom dana.