Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na desetine mrtvih u krugu državne bolnice u Pakistanu (FOTO/VIDEO)

pak

Najmanje 53 osobe su poginule, a desetine je ranjeno u snažnoj eksploziji koja je odjeknula u ponedjeljak u krugu državne bolnice u Quetti, na jugozapadu Pakistana, javljaju lokalni mediji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Eksplozija se dogodila nedugo nakon što je u državnu bolnicu prebačeno tijelo istaknutog pakistanskog advokada ubijenog u jučerašnjoj pucnjavi, kazao je policijski zvaničnik Zahoor Ahmed Afridi, mada nije precizirao da li su dva događaja na bilo koji način povezana.

Većina ubijenih i povrijeđenih su advokati, kazao je novinarima Anwar ul-Haq glasnogovornik vlade provincije Balochista, a pakistanski mediji javljaju da među žrtvama ima i snimatelja.

Policija je nešto ranije saopštila da su u napadu poginule 42 osobe.
Očevici su za AA kazali da je bomba eksplodirala u trenutku kada se više desetina advokata i novinara okupilo na ulazu zgrade hitne pomoći, u krugu bolnice.

Još uvijek niko nije preuzeo odgovornost za napad, a Anwalullah Kakar, glasnogovornik vlade provincije Baluchistan, kazao je da je po svemu sudeći riječ o samoubilačkom napadu i da je istraga u toku.

Sarfraz Bugti, provincijski ministar unutrašnjh poslova osudio je napad kao “čin terorizma”.

Pakistanski premijer Nawaz Sharif nazvao je napad “kukavičkim činom” i obećao da će njegova vlada i sigurnosne snage nastaviti napore da se poraze militanti u zemlji.