Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ukrajinske vlasti

Na desetine mrtvih u ruskim napadima, najvećim u Evropi od Drugog svjetskog rata

rusija napad

Na području regije Harkova poginuo je dječak kada su granate pogodile stambenu zgradu, objavila je hitna služba

Najmanje 40 ukrajinskih vojnika i desetak civila poginulo je u prvim satima ruske invazije na Ukrajinu, rekao je novinarima savjetnik ukrajinskog predsjednika, prenose agencije.

“Znam da je poginulo više od 40 ukrajinskih vojnika i da je nekoliko desetaka ozlijeđeno te da je poginulo desetak civila” širom zemlje, rekao je Oleksij Arestovič.

Ti gubici dogodili su se u zračnim i raketnim napadima tokom jutra, rekao je, prenosi AFP.

Na području regije Harkova poginuo je dječak kada su granate pogodile stambenu zgradu, objavila je hitna služba.

Ruska vojska objavila je da su proruski separatisti na istoku Ukrajine kojima pomaže postigli uspjehe na terenu.

General Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva odbrane, rekao je na televiziji da su pobunjenici napredovali za tri kilometra u regiji Donjecka i jedan i pol kilometar u regiji Luganska.

Rusi kažu da se civili nemaju čega bojati

Naglasio je da Rusija cilja vojne mete i da se civili nemaju čega bojati.

Rusija je, podsjetimo, pokrenula opću invaziju na Ukrajinu s kopna, iz zraka i s mora, što je najveći napad na drugu državu u Evropi od Drugog svjetskog rata i potvrda najgori strahova Zapada.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba poručio je u četvrtak da Rusija provodi opću ofenzivu iz više smjerova i da se ukrajinske snage opiru napadu.

“Ne, ovo nije ruska invazija samo na istoku Ukrajine, već potpuni napad iz više smjerova”, poručio je Kuleba na Twitteru.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je u četvrtak sve građane koji su na to spremni da se pridruže odbrani zemlje od ruskih snaga, dodajući da će vlada dati oružje svima koji to žele, prenosi Reuters.

Zelenskij je pozvao Ruse da prosvjeduju protiv rata.

Prekid diplomatskih odnosa

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski objavio je prekid diplomatskih odnosa sa Rusijom, javlja Anadolu Agency (AA).

“Oružane snage Ukrajine se bore žestoko, neprijatelj trpi gubitke, a biće ih još više, jer su izvršili invaziju na našu državu“, rekao je Zelenski na brifingu u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine.

Prema njegovim riječima, Ukrajina već distribuira oružje i daće ga svima koji žele da zaštite zemlju.

Zelenski je takođe pozvao narod Rusije da izađe na proteste.

“Svima koji još nisu izgubili savjest, vrijeme je da izađu i protestuju protiv ovog rata. Protiv rata sa Ukrajinom”, kazao je Zelenski.

Nekoliko istočnih članica NATO-a pokrenule član 4

Zemlje članice NATO-a, Poljska, Estonija, Latvija i Litvanija pokrenule su član 4. Sjevernoatlantskog sporazuma NATO Alijanse koji nalaze da se pokrenu konsultacije unutar saveza o ruskom napadu na Ukrajinu, javlja CNN.

Član 4. sporazuma NATO saveza podrazumijeva zajedničke konsultacije država članica u trenutku kada jedna od država NATO pakta smatra da je na neki način narušen njen teritorijalni integritet, sigurnost ili politička nezavisnost.

Prema internet stranici NATO-a, konsultacije prema članu 4. mogu dovesti do kolektivne akcije 30 država članica.

Poljska se 2014. godine pozvala na član 4. nakon prethodne ruske agresije na teritorij Ukrajine. Taj sastanak je rezultirao daljim naporima Saveza da se zajedno suprotstavi bilo kakvim prijetnjama.

Član 4 je odvojen od člana 5., u kojem Savez izjavljuje da se napad na jednu članicu smatra napadom na sve njih.