Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Međunarodna organizacija rada

Na gradilištima u Kataru pred SP u prošloj godini piginulo čak 50 radnika

katar radnici tw

Izvještaj je izašao na vidjelo usred kritika zbog kršenja ljudskih prava u zemlji

Međunarodna organizacija rada (ILO) danas je, više od godinu dana prije početka Svjetskog nogometnog prvenstva objavila izvještaj da je 50 stranih radnika smrtno stradalo na gradilištima u Kataru 2020. godine, a više od 500 ih je teško povrijeđeno, uključujući i one koji su ubrzavali gradnju stadiona za SP.

Izvještaj je izašao na vidjelo usred kritika zbog kršenja ljudskih prava u zemlji.

U izvještaju se navodi da je većina žrtava umrla od posljedica padova, od kojih se većina dogodila na radnom mjestu.

– Teže povrede uglavnom su bile posljedica padova, ali i prometnih nesreća, nesreća pri radu sa mašinama – dodaje se u izvještaju ILO-a.

– Bilo je 30 smrtnih slučajeva izvan bolnica i 20 u bolnicama. U prosjeku su se prošle godine dogodile 42 nesreće na radnim mjestima u Kataru, ukupno 506, koje su rezultirale teškim povredama. U međuvremenu je oko 37.600 ljudi pretrpjelo lakše povrede – objavila je ILO.

Većina povrijeđenih radnika došla je u Katar iz Bangladeša, Indije i Nepala, a uglavnom su ti strani radnici radili u građevinarstvu.

Podaci se ne prikupljaju sistemski. Stoga ILO poziva državu da uvede nacionalnu platformu za prikupljanje podataka o povredama.

– Osim toga, postoji potreba za boljim istraživanjem smrti koje nisu kategorizirane kao smrti na radnom mjestu, ali bi mogle biti povezane s tim – rekao je voditelj projektnog ureda ILO-a u Kataru Max Tunon.

Katar je usvojio niz reformi rada u pokušaju da poboljša prava radnika, ali ima poteškoća u njihovoj provedbi, izvijestio je AFP.

– Katar će nastaviti surađivati ​​s ILO-om kako bi osigurao učinkovitu provedbu reformi rada. Katar nastavlja poboljšavati radne prakse i povećavati sigurnost za sve radnike – odgovorila je država u saopćenju za javnost.

U Kataru radi više od dva miliona stranaca, uglavnom na poslovima vezanim uz pripreme za Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. godine.