poljska prema bjelorusiji

Na granici EU završili postavljanje 60 kilometara žičane ograde, visoka je 2,5 metra

ograda

EU optužuje bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da namjerno dovodi migrante iz kriznih područja kako bi izvršio pritisak na EU

Poljska je do sada ojačala oko 60 kilometara granice s Bjelorusijom trajnom ogradom, objavila je poljska granična straža.

Radovi se odvijaju po planu i očekuje se da će biti završeni do kraja juna, rekla je glasnogovornica granične straže za novinsku agenciju PAP.

Poljska granica s Bjelorusijom duga je 418 kilometara, od čega je 186 kilometara kopnene granice. U kasno ljeto i jesen prošle godine situacija ondje je eskalirala jer su hiljade ljudi pokušale ući u EU ilegalno, prenosi Hina

EU optužuje bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da namjerno dovodi migrante iz kriznih područja kako bi izvršio pritisak na EU. Broj ilegalnih pokušaja prelaska granice zadnjih je tjedana porastao jer dolaze topliji dani.

U petak je granicu pokušalo prijeći 76 ljudi, po pograničnoj straži. Vojnici su već podigli privremenu ogradu potkraj augusta. Riječ je o bodljikavoj žici visokoj 2.5 metara. Od kraja januara tu se ogradu zamjenjuje trajnom ogradom visine 5.5 metara s kamerama. Projekt stoji 366 miliona eura.