Globus

Metkovići

Na jugu Hrvatske opet raste broj zaraženih, sve je krenulo s jedne svadbe

20/06/2021

U stožeru naglašavaju da je organizator svadbene svečanosti obvezan, prije ulaska u prostor gdje se svadbena svečanost održava, provjeriti ispunjavaju li sve osobe koje će biti na svadbenoj svečanosti propisane uvjete, a koji se dokazuju EU digitalnom COVID potvrdom ili potvrdom izdanom od nadležnog liječnika ili nadležne zdravstvene ustanove

COVID zaraza ponovno je krenula u Metkoviću i dolini Neretve. Nakon višednevne stagnacije bilježi se povećanje broja novooboljelih pa tako u čitavoj dolini Neretve ima tridesetak oboljelih, od čega je 18 u gradu Metkoviću.

Slobodna Dalmacija javlja da je sve to posljedica jedne svadbene svečanosti koja je održana prošlog vikenda a na kojoj je očito bilo zaraženih osoba koje su Covid-19 proširile dalje.

S obzirom na novonastalu epidemiološku situaciju reagirao je Stožer civilne zaštite Grada Metkovića priopćenjem za javnost u kojem su istaknuli kako je ponovno došlo do većeg broja novozaraženih te pogoršanja epidemiološke situacije.

– Nakon što je Metković u proteklom razdoblju po pitanju bolesti COVID-19 pratila povoljna epidemiološka situacija, podaci županijskoga Stožera za civilnu zaštitu jasno pokazuju kako se ista posljednjih dana pogoršava – ističu u lokalnom stožeru.

U skladu s tim, želimo odmah reagirati te pozvati građane na oprez i najvažnije, na važnost pridržavanja epidemioloških mjera koje je propisao Nacionalni stožer za civilnu zaštitu.

Naime, nakon prikupljenih kontakata od strane epidemiološke službe, jasno je kako je veći broj novozaraženih u Metkoviću posljedica veće svadbene svečanosti. Kao što je poznato, popuštanjem epidemioloških mjera, od 28. svibnja iznimno je dopušteno održavanje svadbenih svečanosti s najviše 120 uzvanika te jasno navedenim mjerama i preporukama koje organizator mora provesti. Među mjerama je svakako najvažnije naglasiti kako uzvanici na svadbama mogu biti samo osobe koje su: prije više od 14 dana primile drugu dozu cjepiva protiv COVID-19, odnosno, ako se radi o cjepivu koje se prima u jednoj dozi.

U stožeru naglašavaju da je organizator svadbene svečanosti obvezan, prije ulaska u prostor gdje se svadbena svečanost održava, provjeriti ispunjavaju li sve osobe koje će biti na svadbenoj svečanosti propisane uvjete, a koji se dokazuju EU digitalnom COVID potvrdom ili potvrdom izdanom od nadležnog liječnika ili nadležne zdravstvene ustanove.

– Podsjetit ćemo kako je Nacionalni stožer za civilnu zaštitu najavio i novu odluku o dodatnom popuštanju mjera, a koja bi na snagu trebala stupiti 1. srpnja. Iako će se novo popuštanje odnositi na cijelu Republiku Hrvatsku, područja koja se smatraju rizičnima mogu ostati izuzeta, kao što je to bilo i do sada.

Zbog toga želimo naglasiti na važnost pridržavanja i poštivanja epidemioloških mjera, kako na svadbenim svečanostima, tako i na svim ostalim okupljanjima. Na taj način štitimo zdravlje, ali i zajednički pridonosimo normalnom odvijanju gospodarske aktivnosti, što je od iznimne važnosti, posebice uoči nadolazeće turističke sezone. Budimo primjer odgovornoga ponašanja! Čuvajmo naš grad! Čuvajmo jedni druge – zaključuju u Stožeru civilne zaštite grada Metkovića.

Komentari

Autor: Slobodna Dalmacija

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.