Globus

korona u regionu

Na Kosovu novi slučajevi zaraze, u Hrvatskoj dvoje ozdravilo, pod nadzorom 6.300 osoba

14/03/2020

Apelira se na novinare i urednike da poštuju privatnost djece, da ne iznose pojedinosti o porodicama i djeci oboljelih i da ne otkrivaju podatke na temelju kojih bi se u javnosti moglo prepoznati djecu koja su bila u kontaktu sa zaraženim osobama

Ministarstvo zdravlja danas je potvrdilo da je na Kosovu zabeležen treći slučaj zaraze korona virusom, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar zdravlja Kosova Arben Vitia saopštio je na koferenciji za novinare da je nakon juče potvrđenih prvih slučajeva zaraze, još jedna osoba imala pozitivne rezultate analiza na korona virus. Kako je kazao, riječ je o rođaku pacijenta iz Stuble, kod Vitine, kome je juče potvrđeno prisustvo korona virusa. Treći oboljeli je star 39 godina. Pacijenti su smješteni na Infektivnoj klinici u Prištini.

Direktor Nacionalnog instituta javnog zdravlja Kosova Naser Ramadani saopštio je da su juče testirana 45 slučaja, dok je do danas urađena analiza za ukupno 140 sumnjivih slučaja, od kojih su tri bila pozitivna na COVID-19. On je kazao da je sve pod kontrolom i da su preduzete mjere u opštinama u kojima su se pojavila prva dva slučaja, opštini Klinina i Vitina.

Vlada Kosova je sinoć opštine Klina i Vitina stavila u karantin, što znači da je zabranjen izlaz i ulaz građana u tim dvjema opštinama.

Stanje u Hrvatskoj

U saoćenju za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske navodi se kako je dosad u Republici Hrvatskoj potvrđeno ukupno 37 oboljelih osoba, od kojih su dvije osobe ozdravile, javlja Anadolu Agency (AA).

“Dosad je ukupno testirano 616 uzoraka i u ovom trenutku su još 24 uzorka na testiranju. Pod zdravstveni nadzor do sad je stavljeno 6.300 osoba iz područja zahvaćenih epidemijom novim koronavirusom. U Republici Hrvatskoj u karantine je smješteno 47 osoba”, saopćeno je iz Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Stožer apelira na novinare i urednike da poštuju privatnost djece, da ne iznose pojedinosti o porodicama i djeci oboljelih i da ne otkrivaju podatke na temelju kojih bi se u javnosti moglo prepoznati djecu koja su bila u kontaktu sa zaraženim osobama. Također apeliraju na građane da se suzdrže od objave takvih podataka na društvenim mrežama.

“Pozivamo novinare i urednike da u izvještavanju u svakom trenutku maksimalno štite dobrobit djece. Ne smije se doprinositi stigmatizaciji djece koja su zaražena. U tome nema javnog interesa, već samo šteta za tu djecu. Svi zajedno moramo zaštiti zdravlje djece, ali i njihovu privatnost i mir”, navodi se.

Od ponedjeljka se obustavlja nastava u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, visokoškolskim ustanovama i odgojno – obrazovnim ustanovama u sistemu socijalne skrbi u trajanju od dvije sedmice, saopćava Stožer, kao i da će se nastava na daljinu organizirati dinamikom koju odredi Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Djeca do 11 godina trebaju biti zbrinuta u vrtićima i školama ako oba roditelja rade i nema druge mogućnosti.

Preporučuje se do daljnjega odgoditi sve skupove i organizirana okupljanja na kojima sudjeluje više od 100 ljudi, da se javne priredbe sportskog ili zabavnog sadržaja ne održavaju (noćni klubovi, koncerti i sl.), a preporučuje se održavanje sportskih natjecanja bez gledatelja.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donosi daljnje preporuke:

“Svi strani državljani koji ulaze u Republiku Hrvatsku, a posljednjih 14 dana su posjetili zemlje posebno visokog rizika (1. kategorija): Italiju, Iran, Kinu (provincija Hubei uključujući grad Wuhan), Južnu Koreju (grad Daegu i provincija Cheongdo) i Njemačku (okrug Heisenberg u njemačkoj saveznoj državi Sjeverna Rajna – Vestfalija) bit će zadržani u 14-dnevnoj karanteni, a svi hrvatski državljani bit će podvrgnuti obavezi kućne karantene/samoizolacije u trajanju od 14 dana po napuštanju zahvaćenog područja.

Svi strani državljani koji ulaze u Republiku Hrvatsku, a posljednjih 14 dana su posjetili neku od zemalja (2. kategorija): Kina (osim područja već obuhvaćena 1. kategorijom mjera), Južna Koreja (osim područja već obuhvaćena 1. kategorijom mjera), Hong Kong, Japan, Singapur, Malezija, Bahrein, Njemačka, Francuska, Švicarska, Španjolska, Austrija, Engleska, Nizozemska, Švedska i područje Bela Krajina u Sloveniji bit će zadržani u 14-dnevnoj samoizolaciji i moraju imati dokaz o osiguranom smještaju u Hrvatskoj.

Hrvatski građani koji dolaze iz tih zemalja obvezni su na 14-dnevni zdravstveni nadzor u kućnoj karanteni/samoizolaciji, tj. ne mogu napustiti Hrvatsku do isteka 14-dnevnog zdravstvenog nadzora.

Bolesne osobe iz svih navedenih područja u slučaju pojave simptoma bolesti trebaju se javiti telefonom liječniku radi izolacije, dijagnostike i liječenja.

Vozači u prekograničnom prometu koji ulaze u Republiku Hrvatsku, osim vozača u tranzitu, a dolaze iz područja koja su zahvaćena koronavirusom, temeljem rješenja sanitarne inspekcije bit će upućeni u samoizolaciju 14 dana.”

Prema trenutnim podacima ECDC-a u svijetu je potvrđenih 145.681 slučajeva. Do sada se oporavilo 72.532 osoba. Italija do danas bilježi 17.660 oboljelih (više za 2.547 u odnosu na jučer) i umrlih 1.266 (više za 250 u odnosu na jučer). Francuska bilježi 3.667 oboljela, Njemačka 3.675 i Španija5.232. U ostalim zemljama koje su u hrvatskom bližem susjedstvu: Austrija 504, Slovenija 141, Srbija 35 i BiH 13.

“Jednostavnim navikama poput redovitog pranja ruku, izbjegavanja rukovanja, izbjegavanja gužvi, pridržavanjem mjera samoizolacije ukoliko su propisane i boravak kod kuće u slučaju bolesti možemo pridonijeti smanjenju širenja novog koronavirusa i održanju ove relativno mirne epidemiološke situacije koju imamo sada u Hrvatskoj”, poručuje Stožer.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.