globalno zagrijavanje

Na krajnjem sjeveru Antarktika zabilježena rekordno visoka temperatura (FOTO)

antarktik

Očekuje se da će komitet Agencije koji je zadužen za vremensku u klimatski arhivu potvrditi da li novi podaci predstavljaju rekord

Svjetska meteorološka agencija saopštila je danas da je argentinska istraživačka baza na krajnjem sjeveru Antarktika prijavila temperaturu koja bi, ukoliko bude potvrđena, mogla biti rekordno visoka za ovaj kontinent.

Portparol Agencije, navodeći podatke iz argentinske baze, rekao je da je jučer zabilježena temperatura od 18,3 stepeni Celzija, čime je oboren raniji rekord od 17,5 stepeni u martu 2015. godine.

Očekuje se da će komitet Agencije koji je zadužen za vremensku u klimatski arhivu potvrditi da li novi podaci predstavljaju rekord.

“Sve što smo do sada vidjeli ukazuje na najvjerovatnije legitiman rekord, ali počet ćemo zvaničnu procjenu nakon što dobijemo sve podatke”, naglasio je zvaničnik Agencije Randall Cerveny.

Prema podacima Svjetske meteorološke agencije, Antarktičko poluostrvo je među najbrže zagrijavanim regionima na Zemlji i to za skoro tri stepena celzija u proteklih pola vijeka.

Oko 87 posto glečera duž zapadne obale poluostrva se povuklo u proteklih 50 godina, a najbrže zabilježeno “povlačenje” je u posljednjih 12 godina.