Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

oboljeli od koronavirusa

Na kruzeru na kojem se nalazi i državljanin BiH broj zaraženih porastao na 175

Diamond Princess

Agencija Kjodo prenijela je da je među novim slučajevima zaraze 29 putnika i 10 članova posade

Još 39 ljudi bilo je pozitivno na testu koronavirusa na kruzeru “Diamond Princess” u Japanu, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 175, a među njima je i jedan oficir u karantinu, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja.

Brod je stavljen u karantin na dvije sedmice po dolasku u Jokohamu, južno od Tokija, 3. februara, nakon što je jedan čovjek koji se iskrcao u Hongkongu dobio dijagnozu da je zaražen.

Ministarstvo je saopštilo da se i dalje vrše testovi na ostalim ljudima na brodu i da će rezultati biti objavljeni naknadno.

Na kruzeru se nalazi oko 3.700 ljudi. Brod ima posadu od 1.100 osoba, a putnički kapacitet mu je 2.670 ljudi. Među njima je i jedan državljain BiH koji je član posade. Kako je jučer saopštio ambasador BiH u Japanu Siniša Berjan, naš državljanin se osjeća dobro.

– Svi članovi posade na kruzeru obavljaju redovne svakodnevne aktivnosti u svom sektoru zaduzenja i vode računa da putnici ne napuštaju svoje kabine. Ambasada BiH u Japanu pružit će svu neophodnu konzularnu pomoć državljaninu BiH, ukoliko je bude zatražio, po isteku karantina od 14 dana – naglasio je Berjan.

Agencija Kjodo prenijela je da je među novim slučajevima zaraze 29 putnika i 10 članova posade.

Ministar zdravlja Kacunobu Kato rekao je da su četiri osobe u teškom stanju. Deset novih oboljelih su Japanci, a ostali su iz 11 zemalja.

Ljude koji budu pozitivni na testu odvode sa broda u bolnicu.

Oficir koji je obolio dijelio je upitnike o zdravlju putnicima i posadi od 3. februara i poštovao je pravila o nošenju maske i rukavica, ali nije imao kompletno zaštitno odijelo.

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je juče da je oboljenje koje izaziva novi virus zvanično dobilo ime Kovid-19. Koronavirus je oznaka za grupu virusa kojoj on pripada, a ne za najnoviji soj koji se pojavio u Kini.

Korona virusom u svijetu zaraženo više od 45.000 ljudi, broj mrtvih narastao na 1.116