Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na Markovom trgu jutros mirno, prosvjednici u Crkvi spremaju obraćanje javnosti

branitelji

Manji broj policajaca od jutros se nalazi ispred ulaza u crkvu na trgu Svetog Marka u Zagrebu, dok je grupa prosvjednika-branitelja koja se sinoć zabarikadirala u crkvi prenoćila u njoj i još se tu nalazi. Situacija je nakon sinoćnje drame mirna.

Prilazi Markovom trgu su blokirani sa svih strana barikadama koje čuvaju pripadnici specijalne policije, a prolazak na sam trg na kojem se nalazi sjedište Vlade Republike Hrvatske moguć je samo ovlaštenim osobama, stanarima, novinarima i hitnoj pomoći.

Ispred ulaza u crkvu nalaze se željezne ograde, a nešto prije devet sati prosvjednici su iz ckrve iznijeli dvije stolice kako bi održali konferenciju za novinare.

Specijalna policija intrvenirala je sinoć na zagrebačkom Markovom trgu gdje se okupilo stotinjak branitelja, koji već duže vrijeme protestiraju u Savskoj ulici, a nakon intervencije su ušli u Crkvu sv. Marka, a stotine policajaca blokiralo je prilaze zagrebačkom Gornjem gradu.

Dio branitelja iz Savske ulice, koji tamo prosvjeduju više od 220 dana, stigao je jučer na Markov trg tražeći razgovor sa premijerom Zoranom Milanovićem. Premijer se nije odazvao na poziv, pa je gotovo stotinjak branitelja ostalo pred crkvom Sv. Marka do večernjih sati.

U 22 sata sinoć, specijalna policija je intervenirala zbog Zakona o javnom okupljanju, koji ne dopušta okupljanje iza 22 sata na ovom mjestu.

Svećenici su tada otvorili vrata Crkve i prosvjednicima omogućili ulaz u crkvu.

Nije bilo većeg naguravanja, niti fizičkog sukoba policije sa prosvjednicima, ali je za to vrijeme jedan od prosvjednika popeo na krov gradske skupštine prijeteći samoubojstvom. Kolege su ga uvjerile da siđe sa zgrade.

Interventna policija nije smjela intervenirati u Crkvi, pa je njena intervencija bila isključivo van crkve.

Ministar branitelja u Vladi Hrvatske Fred matić izjavio je sinoć za hrvatske medije kako su prosvjednici “izmanipulirani”. On, kao ni premijer Milanović, nisu posjetili prosvjednike na Markovom trgu.