Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Italija

Na proljeće su bili jedna od najkritičnijih zemalja, sada su oborili rekord

italija

Kao rezultat brzog povećanja broja slučajeva u zemlji u posljednjih sedam dana, regionalne uprave su, uz odobrenje centralne vlade, počele uvoditi policijski sat, kako bi spriječile širenje

U Italiji je u četvrtak zabilježen novi dnevni rekord oboljelih od COVID-19, nakon što je u posljednja 24 sata potvrđeno 16.079 novih slučajeva. Radi se o najvećem dnevnom broju zaraženih koronavirusom od početka pandemije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema podacima Ministarstva zdravstva, Italija koja je proljetos bila evropski epicentar pandemije, zabilježila je ukupno 465.726 slučajeva zaraze koronavirusom. Također, u posljednja 24 sata potvrđeno je 136 novih smrtnih slučajeva, pa je ukupan broj preminulih sada 36.968.

U zemlji su registrovana 169.302 aktivna slučaja, a na odjelima za intenzivnu njegu nalaze se 992 pacijenta. Oporavilo se 259.456.

Kao rezultat brzog povećanja broja slučajeva u zemlji u posljednjih sedam dana, regionalne uprave su, uz odobrenje centralne vlade, počele uvoditi policijski sat, kako bi spriječile širenje.

U pojedinim područjima ovodi se i karantin. Italijanska vlada izdala je u utorak novu uredbu kojom se nameću strožija ograničenja, među kojima su zabrane privatnih zabava i ranije zatvaranje barova i restorana.

U međuvremenu, premijer Giuseppe Conte rekao je u parlamentu da je situacija ozbiljna.

“Vlada može intervenirati ako to smatra potrebnim”, rekao je on.