Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Thomas Theiner

Na ruskim se snimkama vidi da ukrajinski zarobljenici nisu pobijeni GMLRS raketom?!

himm (1)

Theinre je u opširnom pojašnjenju na Twitteru iznio činjenice za koje smatra da su dovoljne da svako ko se imalo razumije u moderno naoružanje shvati da zatvorenike u logoru Olenivka nije pobila GMLRS raketa već termobaričko oružje

Thomas Theiner bivši pripadnik italijanske vojske, stručnjak za kopnene snage NATO-a u Hladnom ratu i hladnoratovsku odbrambenu strategiju NATO-a, na svom je Twitter nalogu dao opširnu analizu pokolja u zarobljeničkom logoru pod ruskom kontrolom u Olenivki.

Podsjećamo, u pitanju stravična događaj u kojem su ubijena 53 ukrajinska zarobljenika, koji su se predali Rusima nakon pada čeličane Azovstal u Mariupolju.

Ruska verzija tog stravičnog događaja je da su Ukrajinci sami pobili svoje zarobljene vojnike, i to raketom GMLRS, dok je ukrajinska strana odmah ustvrdila da se radi o klasičnom ratnom zločinu koji je organizovala i izvela ruska vojska.

Theiner je u opširnom pojašnjenju na Twitteru iznio činjenice za koje smatra da su dovoljne da svako ko se imalo razumije u moderno naoružanje shvati da zatvorenike u logoru Olenivka nije pobila GMLRS raketa (kako tvrdi ruska vojska i propaganda) već termobaričko oružje. Theiner je pri tome koristio snimke koje je napravila ruska strana na licu mjesta.

Donosimo vam prevod njegovo opsarvaciju u cijelosti:

1) to nije bila GMLRS raketa
2) to je bilo termobaričko oružje
3) Rusija je to inscenirala i to (kao i obično) nestručno

Prvo; držanje ratnih zarobljenika tako blizu bojišnice krši članak 19. Treće ženevske konvencije, što ga čini ratnim zločinom.

Drugo; Olenivka je oko 15 km od ratne linije. Pogoditi cilj tako blizu ratne linije rijetkim i skupim GMLRS raketama dugog dometa, kada se mogu koristiti topnički projektili od 105 mm koji koštaju oko 0,4% GMLRS rakete, nema smisla.

Treće: Olenivka je godinama bila poznati zarobljenički logor DNR-a i koncentracijski logor (i desetljećima kaznena kolonija). Toliko, da su supruge ratnih zarobljenika znale za to. Treba biti sumanuti ruski trol ili propagandist da vjerujete da će Ukrajina pogoditi ovu metu.

Ukratko; Rusija je to inscenirala. Rusija nikada nije htjela vratiti branitelje Azovstala u Ukrajinu, gdje bi ih dočekali kao heroje. Njihovo pogubljenje rezultiralo bi optužbama za ratne zločine i ugrozilo ruske ratne zarobljenike u ukrajinskim rukama.

U isto vrijeme HIMARS je Ukrajincima dao nadu, pa je Rusija odlučila inscenirati ubistvo ratnih zarobljenika kao da ih je ubila GMLRS raketa (ispaljuju se iz sistema HIMARS) kako bi umanjila radost Ukrajinaca zbog HIMARS-a.

Rusi su učinili isto s CAESAR-om (francuska samohodna haubica koju su dobili Ukrajinci): granatirali su grad Donjeck, a zatim okrivili CAESAR-a prezentirajući fragmente granata od 152 mm.

Ali, kao i u Donjecku, Rusi “raketni napad” izvode nestručno, jer niko od njih ne zna kako radi GMLRS.

Ovo je zgrada koja je pogođena u Olenivki. Napravljen je od betonskih cigli s tankim limenim krovom… i još uvijek stoji (!!).

Zahvaljujući Rusima mogu vam pokazati šta projektil GMLRS radi kada pogodi zgradu: razneseni zidovi, razbijeni betonski stropovi, armature pocijepane, sve smrskano i razbacano, a nema štete od požara (!).

Ako usporedimo pravi udar GMLRS-a s insceniranim u Olenivki – tamo je eksplozija bila tako slaba da se kreveti nisu pomaknuli ni za centimetar, nijedna cigla nije raznesena, čelični stup je neoštećen, ali postoji ogromna šteta od požara.

Ali konačni dokaz da ovo (udar u Olenivki) nije GMLRS raketa je nedostatak udarnog kratera. Ova fotografija prikazuje GMLRS udarni krater. Na Olenivki – nijedan.

Rakete GMLRS M31 pogađaju metu pod uglom od 90 stepeni s Machom 4+ da bi probile krovove i detonirale unutra (i također uništile tajni sistem navođenja, GPS komponente i senzore na vrhu projektila). Limeni krov zgrade u Olenivki je preslab da se razbije i aktivira GMLRS raketa, stoga bi morao postojati udarni/detonacijski krater u sredini sobe, da je pogodila GMLRS raketa. Ne postoji.

Također rakete M31 GMLRS sadrže 51 lb PBX-109, mješavinu 64% RDX i 20% aluminija i 16% HTPB/IPDI plastičnih punila. Aluminij se koristi za povećanje učinaka eksplozije, ali to nije termobaričko oružje koje spaljuje metu.

Da je GMLRS raketa pogodila Olenivku, unutra ne bi bilo spaljenih tijela… eksplozija bi sve raskomadala, a ne žive spalila.
Termobarično oružje spaljuje žrtve, a tijela ostavlja netaknuta.

Olenivka NIJE pogođena GMLRS raketom.

Rusija je koristila termobaričko oružje za spaljivanje ratnih zarobljenika u snu. Šteta od požara na zgradi i žrtvama, nedostatak udarnog kratera i nedostatak štete od eksplozije to dokazuju.

Ovo je bilo ubistvo s predumišljajem, baš kao i kod Katyna.

Pitali su me koja je moja teorija događaja: vjerovatno su Rusi zaključali vrata, ispalili RPO-A Shmel ili MRO-A termobarične projektile unutra kroz prozore, a zatim čekali dok svi nisu umrli.

Oba ova oružja su u naoružanju DNR od 2014. (slika lijevo), napisao je Theiner.

Dijelovi GMLRS rakete bez tragova vatre?!

Ruska državna agencija RIA objavila je snimke dijelova rakete GMLRS za koje se tvrdi da su pronađeni na mjestu udara u logoru u Olenivki. Ono što je zanimljivo, iako su 53 ukrajinska zarobljenika spaljena, na dijelovim rakete prikazanim na snimku nema tragova ni vatre, ni topljenja, iako se radi o aluminijumu?!

Također, zanimljivo je da prilikom udara razorne GMLRS rakete nije poginuo, niti je ozlijeđene ijedan od ruskih vojnika koji su čuvali više od 100 ukrajinskih zarobljenika u logoru?!