Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na sastanku u Briselu NATO i Rusija nisu se uspjeli dogovoriti oko Ukrajine

nato_brisel

Na sastanku Vijeće NATO – Rusija u Briselu u srijedu, na kojem je glavna tema razgovora bila ukrajinska kriza, predstavnici dviju strana nisu uspjeli usaglasiti stavove, javlja Anadolu Agency (AA).

Teme sastanka koji je održan u sjedištu NATO-a u Briselu bile su kriza u Ukrajini kao i odluke NATO-a na nedavno održanom samitu Alijanse u Varšavi.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je nakon sastanka novinarima kazao da su razgovori bili veoma konstruktivni.

“Razmatrali smo neka od najvažnijih pitanja u vezi s evroatlantskom sigurnošću. To ustvari pokazuje značaj Vijeća NATO – Rusija”, rekao je Stoltenberg.

Dodao je da članice NATO-a i dalje izražavaju podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine.

Istakao je također kako djelovanje Rusije dovodi u opasnost evroatlantsku sigurnost kao i same odnose između NATO-a i Moskve.

“Danas nije bilo usaglašenog stava. Ipak, svaka od strana je jasno iskazala svoju poziciju”, rekao je generalni sekretar NATO-a.

Sastanak Vijeća NATO – Rusija, foruma za dijalog dviju strana, bio je u prekidu od 2014., poslije ruske aneksije Krima u martu iste godine.

Zbog aneksije Krima, podrške proruskim separatistima na istoku Ukrajine, odnosi NATO-a i Rusije su na najnižem nivou od hladnog rata.