Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na Siciliji uhapšeno 11 mafijaša

hapsenje-italija

Italijanska policija uhapsila je danas 11 osoba, osumnjičenih da su u vezi s rukovodstvom sicilijanske mafije u bjekstvu, uključujući bivšeg šefa koji je vodio tajni sistem poruka za mafiju, koristeći šifru “ovce u bazi”.

Trojica uhapšenih stariji su od 70 godina, prenosi AFP.

Mateo Mesina Denero (53) koji je u bjekstvu od 1993. godine, koristio je farmu u Mazaru dele Valjo da komunicira sa svojim pristalicama šifriranim porukama ispisanim na papiru.

Među uhapšenima je i bivši šef Vito Gondola (77), čiji je posao bio da pozove članove klana i upozori ih na svaku novu poruku koja je stavljana pod kamen, u polju farme, i često uništavana pošto je pročitana.

https://www.youtube.com/watch?v=Wje2zCBNp0w

– Ostavio sam rikota sir na stranu za vas, da li ćete doći kasnije – kazao bi on na telefon, naveli su istražitelji, dodajući da ta poruka nije imala nikakve veze s mliječnim proizvodima.

“Ovcama je potrebno šišanje…makaze treba naoštriti” i “sijeno je spremno” bile su šifrirane fraze, koje su upozoravale da je banda dobila novu poruku, napisanu na parčetu papira, zalijepljenom selotejpom i zatim skrivenom u prljavštini.

Policijska istraga pratila je slanje poruka od 2011. do 2014. godine, pomoću skrivenih kamera i mikrofona oko farme, blizu Trapanija u zapadnoj Siciliji, i tako pratila kretanje klana i otkrila da Deneru blijedi slava.

Gondola je uhvaćen u jednom razgovoru kako govori drugom mafijašu da je Denero, koji se nekad hvalio da bi mogao “ispuniti groblje” svojim žrtvama, počeo da gubi kontrolu nad najnovijom generacijom kriminalaca.