Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mjere na granici

Na snagu stupio novi režim za ulazak u Hrvatsku

Kolone vozila na graničnom prijelazu s BiH u Slavonskom Brodu
11.06.2020. Slavonski Brod - Na granicnom prijelazu s BiH u Slavonskom Brodu zbog pojacanog prometa vozila stvaraju se vece guzve. Vrijeme potrebno za prelazak granice tijekom dana se neprestano mijenja, a cekanja u oba smjera mogu biti i dulja od pola sata. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Od četiri odluke na nacionalnoj razini najviše promjena se tiče odluke oko prelaska granice Hrvatske

Od ponoći su u Hrvatskoj stupile na snagu nove, pooštrene mjere i vrijede do 15. aprila. Ona koja je izazvala najviše reakcija, da će u Zagrebu maske biti obavezne na svim otvorenim prostorima bez izuzetaka, pa čak i na terasama kafića na kraju je povučena.

Od četiri odluke na nacionalnoj razini najviše promjena se tiče odluke oko prelaska granice Hrvatske.

Što se tiče ostalih novih mjera na nacionalnoj razini, zabranjeni su treninzi u zatvorenim prostorima osim za vrhunske sportaše, te je uvedena zabrana rada dječjih igraonica i radionica također u zatvorenom. Teretane i bazeni zasad ostaju otvoreni. Mjere su stupile na snagu u ponoć.

“Za prelazak u RH priznavat će se i brzi antigenski testovi, koje međusobno priznaju države članice EU. Također moći će se ući i s potvrdom o cijepljenju ili potvrdom o preboljenoj bolesti Covid -19 koja će važiti 180 dana, a ne 90 kao prije. Uređen je prijelaz granice zbog turizma, u izuzetke za prijelaz granice uvršteni su i digitalni nomadi i djeca do sedam godina ako su s roditeljima ili skrbnicima, koji posjeduju negativan test ili potvrdu o cijepljenju ili preboljenoj bolesti, a za prelazak preko granice neće morati imati negativan test”, kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

I oni cijepljeni ruskim i kineskim cjepivom mogu u Hrvatsku.

“Vi znate da se na razini EU radi na dokumentu, Covid putovnice. Nema zaključka kada su u pitanju cjepiva koja nisu odobrena od EU. Što se tiče nas, ljudi koji su se cijepili s ruskim i kineskim cjepivom bit će tretirani kao i ostali”, kazao je Božinović.

Krunoslav Capak je objasnio da zemlje članice imaju mogućnost same odlučiti uz uvjet da to mogu certificirati. “Mi smo donijeli odluku da ćemo priznati potvrdu i za ona cjepiva koja nisu registrirana na području EU i to vrijedi od 1. travnja”, dodao je Capak.