lockdown za nevakcinisane

Na snazi od ponoći: Šta donose nove mjere u Austriji i koga će najviše pogoditi

austrija granica – pixsell
12.05.2018., Bleiburg, Austrija - Austrijska policija je zbog komemoracije na Bleiburgu uvela dodatnu kontrolu na Slovensko-Austrijskoj granici zbog cega se stvorila velika guzva. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Nacrt prijedloga navodi da su potrebne intervencije kako bi se “spriječio raspad zdravstvenog sistema”

Austrija namjerava uvesti zatvaranje za nevakcinisane protiv koronavirusa već od nedjelje u ponoć, a lockdown bi na snazi trebalo ostati do 24. novembra.

Nacrt prijedloga navodi da su potrebne intervencije kako bi se “spriječio raspad zdravstvenog sistema”.

Savezna vlada o predloženom zatvaranju namjerava raspravljati s čelnicima pokrajinskih vlada danas, a i prije te rasprave, za taj potez postoji već široka podrška.

Odbor Nacionalnog vijeća, donjeg doma austrijskog parlamenta, trebao bi odlučiti o novoj uredbi u nedjelju navečer, što bi trebala biti tek formalnost, prenosi Al Jazeera Balkans.

Ako se zatvaranje uvede, osobe koje nisu vakcinisane ili nisu preboljele bolest uzrokovane koronavirusom neće smjeti napuštati svoje domove osim pod određenim okolnostima.

Od pravila bi se izuzele osobe koje obavljaju prijeko potrebne poslove, koje odlaze na posao, izlaze radi vlastitog tjelesnog i duševnog zdravlja, ili zbog “osnovnih vjerskih potreba”.

Zatvaranje se ne odnosi na djecu mlađu od 12 godina.

Austrija je jučer zabilježila više od 13 hiljada novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je dosad najveći broj novih slučajeva u toj zemlji.