Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Žestok obračun

Na Šri Lanki pronađeno 15 tijela, među njima i djeca

sri lanka pol

. U toku je operacija pretrage područja većinski naseljenog muslimanima.

Tijela 15 ljudi, uključujući šestero djece, pronađena su na poprištu žestokog noćnog obračuna između policijskih komandosa i militanata na istočnoj obali Šri Lanke, izjavio je glasnogovornik vojske u subotu, šest dana nakon što su islamistički bombaši samoubice na Uskrs ubili više od 250 ljudi.

Policijski komandosi, uz učestvovanje pripadnika vojske, okružili su u petak kasno navečer kuću u Sainthamarithu, 364 kilometra istočno od glavnog grada Colomba, zbog sumnje da se u njoj nalaze islamisti povezani s napadom na crkve i hotele na uskrsnu nedjelju. Nakon što je iz kuće zapucano na pripadnike policijsko-vojnih specijalnih snaga izbio je sukob, a u kući su odjeknule tri snažne eksplozije, kazao je glasnogovornik Ruwan Gunasekara, prenosi Hina.

“Nakon obračuna, policija i vojska su pretražili kuću i pronašli 15 tijela. Među mrtvima su tri žene i šestero djece. Također su pronađena i tijela trojice muškaraca za koje se vjeruju da su bombaši samoubice”, rekao je glasnogovornik.

Prema njegovim riječima, militanti su pripadnici domaće islamističke grupe National Towheed Jama'at (NTJ). U toku je operacija pretrage područja većinski naseljenog muslimanima.

Nekoliko sati prije spomenutog obračuna, policija je u kući udaljenoj šest kilometara uhapsila sedam ljudi i pronašla velike količine eksploziva. Osim eksploziva, policija je zaplijenila i samoubilačke pojaseve, bespilotnu letjelicu i zastavu Islamske države.

Podsjetimo, predsjednik Maithripala Sirisena izjavio je da je vođa ekstremističke skupine koja je isplanirala više samoubilačkih napada na Šri Lanki poginuo u jednoj od eksplozija.

Sirisena je rekao novinarima kako je potvrđeno da se Zaharan Hašim raznio bombom u jednom od luksuznih hotela koji su, uz crkve, bili meta nedjeljnih napada. Tu su informaciju potvrdili lokalni istražitelji.

Prema njegovim riječima, radikalni propovjednik Zaharan Hašim poginuo je u hotelu Shangri-La u prijestolnici Colombu, prenosi BBC. On je navodno predvodio napad na taj hotel, a s njim je bio i drugi bombaš identificiran kao Ilham.

Sirisena je također rekao kako šrilanske obavještajne službe vjeruju da je oko 130 sumnjivih osoba povezanih s Islamskom državom u zemlji te da policija traga za njih 70 koji su još u bijegu.

Bombaš, poznat kao Zaharan, predvodio je skupinu National Thowheeth Jama'ath i širio ekstremističku ideologiju u raznim dijelovima zemlje. Zaharan je odgovoran za organiziranje napada na budističke kipove u središnjoj Šri Lanki u prosincu.

U toku DNK testiranje

Visoki vojni časnik rekao je na konferenciji za medije kako su pomno proučavali Zaharanove crte lica na dostupnim snimkama nadzornih kamera i upoređivali ih s onima bombaša samoubojice te su utvrdili da je poginuo. U toku je DNK testiranje kako bi se to potvrdilo.

U međuvremenu su šrilanske zdravstvene vlasti smanjile broj poginulih u nedjeljnim napadima, rekavši kako mogu potvrditi da su poginule 253 osobe. Prethodno je policija objavila da je poginulo 359 ljudi.

Sigurnost na Šri Lanki podignuta je na još veći nivo, a mnoge su džamije otkazale molitve u petak.