Načelnik Generalštaba Vojske SAD otkrio koji su ciljevi noćas bombardovani u Siriji

dunford

U napadu Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Velike Britanije i Francuske na režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada pogođen je centar za istraživanje hemijskog oružja u blizini Damaska, te skladište hemijskog oruža i komandni centar u vezi hemijskog naoružanja koji se nalaze zapadno od grada Homsa, javlja Anadolu Agency (AA).

Načelnik Generalštaba Vojske SAD general Joseph Dunford je na konferenciji za novinare poručio kako je napad odgovor na napad hemijskem oružjem Assadovog režima, koji se desio 7. aprila u sirijskoj Dumi.

Dunford je potvrdio kako su u intervenciju na Siriju bile uključene zračne snage i mornarice SAD-a, Velike Britanije i Francuske.

On je kazao kako su izvedeni napadi na tri glavna položaja, od čega jedan u Damasku i dva u okolini Homsa. Rekao je, također, kako su odabrani posebni položaji da ne bi došlo do civilnih žrtava.

“Prvi cilj je bio naučno-istraživački centar u regiji grada Damska. Ovo vojno postrojenje, bilo je sirijski centar za istraživanje, razvijanje i proizvodnju hemijsko biološke ratne tehnologije. Drugi cilj je bilo skladište hemijskog naoružanja zapadno od Homsa, a procijenili smo da je to bilo glavno postrojenje za plin sarin gdje je vršena proizvodnja. U blizini ovog postrojenja, bio je i naš treći cilj, a to je skladište hemijskog oružja i komandni centar”, rekao je Dunford.

Dodao je kako je Assadov režim reagovao odbrambenim sistemom na raketne napade. Kako tokom napada ne bi bila nanesena šteta ruskim snagama, Dunford je rekao kako su stupili u kontakt s Rusijom preko komunikacijskog kanala.

Dunford je poručio kako u vezi ovog napada nije vođena bilo kakva koordinacija sa Rusijom ili Iranom.

“Ovaj val napada je okončan”, istakao je Dunford, odgovarajući na pitanje da li će napadi biti nastavljeni.