Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

El Nino u Australiji

Najavljen im rekordni toplotni val, temperature će skočiti čak do 50 stepeni. Prijete i požari

australija
Foto: X

Vrući i suhi uvjeti povećali su rizik od šumskih požara u nekim područjima, rekla je meteorološka agencija, jer Australija prolazi kroz vremenski obrazac El Nino, koji se obično povezuje s ekstremnim pojavama kao što su šumski požari i suše

Velike dijelove Australije zahvatio je danas toplinski val, objavila je nacionalna meteorološka agencija, povećavajući rizik od šumskih požara u ionako visokorizičnoj sezoni požara usred vremenskog obrasca El Nino.

Upozorenja na toplinski val na “ekstremnoj” razini, najvišem stepenu opasnosti, na snazi ​​su drugi dan za dijelove Zapadne Australije i proširena su na Južnu Australiju, dok su područja Queenslanda, Novog Južnog Walesa i Sjevernog teritorija pod “ozbiljnim” upozorenjima, rekla je agencija.

U rudarskom gradu prognoziraju 48 stepeni

Upozoreno je da bi temperature u Zapadnoj Australiji, najvećoj državi u zemlji, udaljenim područjima Pilbara i Gascoyne, u nedjelju mogle približiti 50 stepeni.

Oko 1.500 kilometara sjeverno od glavnoga grada Pertha, u rudarskom gradu Pilbara Paraburdoo, prognozirana je maksimalna temperatura od 48 stepeni, više od sedam stupnjeva iznad prosječnog maksimuma za siječanj, prema podacima prognostičara.

U 6:30 sati ujutro po lokalnom vremenu na tom području izmjerena je temperatura od 31.1 stepen. Najviša zabilježena temperatura u Australiji od 50.7 stepeni zabilježena je na aerodromu Onslow u Pilbari 13. januara 2022.

Rizik od šumskih požara

Na istočnoj obali, u dijelovima Sydneya, glavnoga grada Novog Južnog Walesa, u nedjelju se predviđa da će biti 40 stepeni, gotovo 10 tepeni iznad prosječnog maksimuma za januar.

Vrući i suhi uvjeti povećali su rizik od šumskih požara u nekim područjima, rekla je meteorološka agencija, jer Australija prolazi kroz vremenski obrazac El Nino, koji se obično povezuje s ekstremnim pojavama kao što su šumski požari i suše.

Posljednje dvije sezone šumskih požara u Australiji bile su mirnije u usporedbi s “Crnim ljetom” 2019.-2020. kada su šumski požari uništili područje veličine Turske, pri čemu je život izgubilo 33 ljudi. U tim su požarima smrtno stradale tri milijarde životinja i bilijuni beskralješnjaka.