Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

britanski obavještajci

Najavljeni hitni referendumi u Luhansku i Donjecku: “To je znak da se boje”

tenk tw

“Ova hitnost je vjerovatno vođena strahom od posljednjih ukrajinskih napada te se očekuje veća sigurnost nakon što regije formalno postanu dio Rusije”

Britanski obavještajci u svom dnevnom izvještaju komentirali su jučer naglo najavljene referendume u oblastima Luhansk i Donjeck, a u kojima će se odlučivati o pripajanju tih ukrajinskih pokrajina Rusiji.

“Dana 20. septembra 2022., dužnosnici okupiranih ukrajinskih regija Donjeck, Luhansk, Herson i Zaporižja najavili su da će provesti referendume o pristupanju Ruskoj Federaciji”, pišu Britanci u uvodu. Dodaju kako ovi referendumi slijede nakon što je ruska Duma 21.2. ove godine formalno priznala ove dvije odmetnute regije.

“Ova hitnost je vjerovatno vođena strahom od posljednjih ukrajinskih napada te se očekuje veća sigurnost nakon što regije formalno postanu dio Rusije”, pišu.

“Ruske snage u Ukrajini i dalje imaju manjak ljudi”, dodaje se.

Ruska Duma je 20.9. izglasala izmjenu zakona kojom se jače kažnjava izbjegavanje vojske, pišu dalje Britanci. Time se, nastavljaju dalje, želi smanjiti broj dezertiranja te odbijanja služenja vojske.

Rusko vojno i civilno vodstvo zadnje je dvije sedmice pod velikim pritiskom. I ove nove mjere, smatraju Britanci, donesene su zbog javne kritike i označavaju budući razvoj ruske strategije.

“Putin prihvaća veći politički rizik potkopavajući fikciju da Rusija nije niti u ratu niti u nacionalnoj krizi u nadi da će generirati veću borbenu moć”, zaključili su Britanci.