Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Najgore je prošlo: Split odbranjen od požara

pozar yt

– Split je uvijek siguran, tako i večeras, sve smo stavili pod kontrolu, i Smokovik i zgrade POS-a na Kili i cestu prema Klisu. Sada nastojimo ugasiti male vatre, a trenutno prema informacijama koje imamo, preko 300 vatrogasaca je na terenu. Zajedno sa svim volonterima brojka prelazi i preko 500 ljudi, rekao je za Jutarnji list županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina koji je cijeli dan proveo na požarištima u Splitu, dodavši da je u toku saniranje terena.

Gori na Karepovcu, međutim vatrogasci se ne daju, uhvatili su vatru u obruč i spriječili da se širi dalje prema Mejašima i Kili i tako obranili kuće na predjelu Vrboran.

U pomoć su priskočili pripadnici navijačke grupe Torcida, njih 60-ak, koji su se dobrovoljno javili za gašenje.

Istočni dijelovi Splita su odsječeni zbog požara, a najgore je stanje u Žrnovnici gdje gore kuće i dalekovodi, javlja Slobodna Dalmacija.

Iznad Žrnovice, pored Privoja, izgorjela je jednospratnica, automobil i jedan kombi. Oni koji su obilazili požarišta kažu da je osam kuća za sada u tom predjelu stradalo. A one kuće koje nisu u potpunosti izgorjele, popucala su im stakla i eksplodirale plinske boce. Padaju i dalekovodi, vise kabeli stupova od struje, a blokirane su ceste.

Građani nisu podlegli panici, mlađa djeca su odvedena kod rodbine u druge dijelove grada, a stariji su ostali braniti svoje domove jer ne znaju što nosi noć, vjetar stalno mijenja smjer.

Maloprije se na Mejaše vratila struja koja je bila preventivno isključena jer je vatra došla na 100 metara od kuća. jedna stambena zgrada, novogradnja, oštećena je vatrom.

Više od 200 kreveta spremno je u Spaladium areni za slučaj evakuacije. Radnici Crvenog križa pripremili su krevete u rekordno brzom roku.

Odlukom gradonačelnika Zagreba Milana Bandića iz glavnog grada Hrvatske za Split ide 200 ljudi i 50 cisterni.

Osam vatrogasaca iz Sinja uz pomoć lokalnog stanovništva je lokaliziralo požar na Dračevcu i onemugućilo daljnje širenje.

Uspjeli su obraniti i jedan poslovni prostor, ali oko njega su izgorjeli svi pomoćni objekti. Osjeti se smrad izgorene plastike. Požar je zahvatio i trafostanicu, iz koje se povremeno čuju eksplozije. Zavatilo je i dva kamiona koja su potpuno izgorila, javlja Dalmacija danas. U Korešnici je izgorjelo 7 do 8 automobila.

Kako doznaje Slobodna Dalmacija, požar u Kučinama je pod nadzorom, vatra još lagano tinja, tu i tamo nalazi se pokoji plamen. Čini se da je tamo sve pod kontrolom.

Kako kaže dr. Suzana Mladinov, dežurna liječnica na Odjelu za plućne bolesti KBC-a Split, u večernjim satima na Odjel primljen je jedan vatrogasac i dvoje civila.

– Oni su se uglavnom nadisali dima pa su imali mučnine i povraćanje, a dolaskom kod nas dobili su kisik i malo kortikosteroida. Nadamo se njihovom brzom oporavku, kazala je Mladinov.

Katastrofa u Splitu: Gori gradsko groblje, vatra došla do zgrada i benzinskih pumpi