Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Najmanje 12 humanitaraca ubijeno u vazdušnim napadima u Siriji

sirija alep

Najmanje 12 humanitaraca iz Crvenog polumjeseca i vozači njihovih kamiona poginuli su u vazdušnom napadu na humanitarni konvoj ka sirijskoj provinciji Alep, nekoliko sati pošto je sirijska vojska proglasila završetak primirja, saopštila je opoziciona sirijska Opservatorija za ljudska prava.

Humanitarni konvoj UN i sirijskog Crvenog polumjeseca nastojao je da iskoristi prekid vatre i dostavi hranu i ljekove za 78.000 ljudi u Alepu. Na putu ih je juče zatekao prekid primirja, a zatim žestoko bombardovanje grada i okoline.

Prema posljednjim podacima, u Alepu je u posljednjem talasu više od 40 vazdušnih napada poginulo 36 ljudi.

Stiven O’Brajan, zvaničnik UN zadužen za humanitarne organizacije pri UN, ocijenio je da je u pitanju “ratni zločin” ukoliko se bude utvrdilo da je humanitarni konvoj namjerno gađan.
Opservatorija nije u mogućnosti da kaže čiji avioni su izveli napad, ali je poznato da sirijski

pobunjenici ne raspolažu vazduhoplovnim snagama.

Portparol State Departmenta John Kirby je, ne optužujući direktno Moskvu, rekao da je Washington “skandalizovan” stavom Rusije, koja je saveznik Damaska.

SAD će “to pitanje direktno izneti pred Rusiju”, rekao je Kirby u New Yorku, gde se održava Generalna skupština UN.

Kako se očekuje, Sirija će danas biti glavna tema u debatama i na marginama Generalne skupštine UN u New Yorku.

Komanda sirijske vojske saopštila je juče da je primirje “gotovo” i optužila pobunjeničke grupe da sabotiraju sporazum Rusije i SAD.

Sirijska vojska je u saopštenju navela da su “naoružane terorističke grupe” više puta prekršile primirje koje je stupilo na snagu prošle nedjelje.

Aktivisti i pobunjeničke grupe su optužile vladu za kršenje primirja, dok su Ujedinjene nacije navele da je sirijska vlada ometala isporuku pomoći, što je ključni dio dogovara o prekidu vatre.

Grad Alep podjeljen je od jula 2012. godine na kvartove u kojima su pobunjenici i dijelove koji su pod kontrolom sirijske vlade.