Sirijski opservatorij

Najmanje 14 mrtvih u napadu turskih snaga

Ras al-Ayn

Prema riječima izvještača francuske televizije France 2, u konvoju je bilo i više stranih novinara u trenutku kada je pogođen

Najmanje 14 osoba, među kojima pet civila, poginulo je u napadu turskih snaga na jedan konvoj u kojem je bilo i stranih novinara, nedaleko od sirijskog grada Ras al Ain, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Ta NVO sa sjedištem u Londonu saopćila je da je u napadu ranjeno još najmanje 10 osoba.

Direktor Opservatorija Rami Abdulrahman izjavio je da je u napadu pogođen konvoj ljudi koji su se ka Ras al Ainu kretali iz grada Kamissli kako bi iskazali podršku stanovnicima Ras al Aina, koji je već danima meta turske ofanzive na kurdske položaje, prenosi Reuters.

Prema riječima izvještača francuske televizije France 2, u konvoju je bilo i više stranih novinara u trenutku kada je pogođen.

“Bili smo u konvoju kurdskih civila koje su gađale turske snage i njihovi saveznici u Ras al Ainu. Naš tim je dobro, ali neke kolege su poginule”, napisala je na Twitteru novinarka TV France 2, Stéphanie Perez.

Reuters navodi da za sada nije poznato ko su poginule kolege.

Francuska TV je objavila snimke sa mjesta napada, na kojima se vide civili pomiješani s pripadnicima Sirijskih demokratskih snaga (SDF), koje uživaju podršku Kurda.

Na snimcima mjesta napada, koji se dogodio oko 10 kilometara od grada Ras al Ain, vide se tijela na zemlji, zapaljena vojna vozila i zgrade, navodi Reuters.