Globus

Norveška

Najmanje 21 godina zatvora napadaču na džamiju: Htio ubiti što više muslimana

11/06/2020

Dana 10. avgusta 2019. u neprobojnom prsluku i s kacigom na kojoj je bila postavljena kamera, otvorio je vatru u islamskom centru Al Noor u Baerumu, gdje su ga savladali vjernici

Norveški sud je u četvrtak osudio na 21-godišnju zatvorsku kaznu koja se može produžiti desničarskog ekstremistu koji je htio “ubiti što više muslimana” u džamiji blizu Osla pošto je zbog rasizma ubio svoju polusestru azijskog podrijetla.

“Philip Manshaus (…) osuđen je na 21 godinu ‘forvaringa’ “, zatvorsku kaznu koja se može produžiti na neograničeno vrijeme, presudio je sud u Asker og Baerumu, zapadno od Osla.

Philip Manshaus (22) koji je rekao da pripada neonacističkom pokretu, proglašen je krivim za “ubistvo” i “teroristički napad u pokušaju”.

Manshaus je, u crnom odijelu i bijeloj košulji, mirno saslušao presudu koju je jednoglasno donijelo sudsko vijeće i rekao da se neće žaliti, prenosi Hina.

Dana 10. avgusta 2019. u neprobojnom prsluku i s kacigom na kojoj je bila postavljena kamera, otvorio je vatru u islamskom centru Al Noor u Baerumu, gdje su ga savladali vjernici. U napadu niko nije teže ranjen.

“Manshaus je rekao da je htio ne samo ubiti što više muslimana, nego i destabilizirati društvo te potaknuti rasni rat”, rekla je sutkinja Annika Lindstroem.

Policija je uz to pronašla tijelo njegove posvojene polusestre kineskog porijekla u koju je ispalio četiri hica u njihovu domu, također iz rasističkih motiva.

Budući da u Norveškoj ne postoji doživotna zatvorska kazna, takozvani forvaring omogućuje da se zatvorenika drži iza rešetaka sve dok se smatra opasnim za okolinu. Manshaus može zatražiti prijevremeno puštanje na slobodu tek za 14 godina.

Optuženik je priznao djelo i nije pokazao kajanje. Naprotiv, rekao je da žali što nije bilo više žrtava i pred kamerama je pozdravio nacističkim pozdravom.

Rekao je i da ga je na taj čin potaknuo napad u Christchurchu u Novom Zelandu u martu 2019. u kojemu je Brenton Tarrant ubio 51 osobu u dvjema džamijama.

Tarrant se sam upoređivao s drugim norveškim ekstremistom Andersom Behringom Breivikom koji je 22. jula 2011. u bombaškom napadu i pucnjavi na laburističku mladež ubio 77 ljudi.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.