Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Najmanje 9.000 žrtava u oslobađanju Mosula od ISIL-a

mosul irak

Cijena koju su platili stanovnici iračkog grada Mosula u krvi kako bi oslobodili svoj grad od Islamske države iznosi između 9 i 11 hiljada mrtvih. Civilne žrtve su skoro deset puta veće od onih koje su prethodno objavljene, piše Associated Press.

Ova cifra nije došla od koalicije koju predvodi SAD niti od iračke vlade ni samoproglašenog kalifata. Brojka dolazi od mosulskih grobara, radnika u mrtvačnicama i volontera koji izvlače tijela iz ruševina grada.

Iračke snage odgovorne su za najmanje 3,200 civilnih žrtava stradalih u zračnim bombardovanjima i artiljerijskoj vatri od oktobra 2016. do pada ISIL-a u julu 2017. Koalicija je preuzela odgovornost za samo 326 poginulih.

Većina žrtava u zvaničnim izvještajima opisana je kao “zdrobljena” u ruševinama.

Associated Press je došao do liste od 9,606 imena koju je kompilirala mosulska mrtvačnica. Procjene govore da se još mrtvih civila nalazi ispod ruševina grada.

“Ovo je najveći napad na Mosul u posljednjih nekoliko generacija, hiljade je poginulih,” rekao je Chris Woods, voditelj organizacije Airwars koja dokumentuje zračne i artiljerijske napade u Iraku i Siriji.

Civili su ginuli u sve većem broju kako je operacija odmicala, krenulo je sa 20 žrtava sedmično u oktobru 2016. a kulminiralo sa čak 303 žrtve u jednoj sedmici krajem juna 2017. godine.