Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Indonezija

U potresu poginulo na desetine osoba, 600 povrijeđenih, srušeno više zgrada (FOTO)

U saopćenju Nacionalne agencije za upravljanje katastrofama, zemljotres jačine 6,2 stepena zabilježen je u 1.28 sati po lokalnom vremenu

Najmanje 34 osobe su poginule, 600 je povrijeđenih, a više zgrada, među kojima bolnica, srušile su se od siline potresa magnitude 6,2 koji je u petak pogodio otok Sulawesi u Indoneziji, saopćile su vlasti.

Nakon potresa raseljeno je 15.000 ljudi.

“Bolnica je uništena. Pod ruševinama ima pacijenata i osoblja, radimo na njihovu izvlačenju”, rekao je za AFP Arianto, čelnik spasilačke ekipe u gradu Mamujuu, pogođenom potresom.

Ocijenio je da je u ruševini zatrpano 10 do 20 ljudi, ali nije mogao potvrditi jesu li živi.

Vlasti su potvrdile da je 26 osoba poginulo, a deseci su ozlijeđeni u Mamujuu u kojemu su oštećeni hotel i guvernerov ured.

Pokrajinsko središe ima gotovo 110.000 stanovnika.

Potres je potaknuo paniku među stanovnicima na zapadu Sulawesija koji su se sklonili na uzvisine. Otok je i 2018. pogodio potres u kojemu je bilo mrtvih.

“Ceste su napukle a više zgrada se srušilo, pa tako guvernerov ured i bolnica koja je sravnjena sa zemljom”, rekao je Hendra, 28-godišnji očevidac, stanovnik Mamujua.

Potres magnitude 6,2, koliko je izmjerio Američki institut za geofiziku, dogodio se u petak u 2:18 sati po lokalnom vremenu (četvrtak u 19:18 sati po srednjoevropskom). Epicentar potresa bio je 36 km južno od Mamujua, na dubini od 18 km, dodaje USGS.

Nakon potresa otvorila su se klizišta, zapriječivši pristup jednoj od glavnih prometnica u pokrajini.

Zasad nije oglašena uzbuna na cunami.

Indonezijski arhipelag je na pacifičkom “vatrenom prstenu”, području snažne seizmičke aktivnosti.

U septembru 2018. grad Palu na Sulawesiju pogodio je izuzwetno snažan potres magnitude 7,5, koji je prouzročio razoran cunami.

U toj je katastrofi poginulo i nestalo više od 4.300 ljudi, a najmanje 170.000 je moralo napustiti svoj dom.