jeruzalem

Najmanje osmero Izraelaca poginulo: Čekao ispred sinagoge, pa otvorio vatru na vjernike

jerusalem

Glasnogovornik Hamasa rekao je da je pucnjava osveta za raciju izraelske vojske u izbjegličkom kampu Jenin u četvrtak u kojoj je ubijeno devet Palestinaca, a 20 ranjeno u sukobima s izraelskim vojnicima

Najmanje osam Izraelaca je ubijeno, a još najmanje troje je ranjeno večeras u pucnjavi u blizini sinagoge u naselju Neve Yaakov u istočnom Jeruzalemu. Policija je ubila napadača.

Glasnogovornik Hamasa rekao je da je pucnjava osveta za raciju izraelske vojske u izbjegličkom kampu Jenin u četvrtak u kojoj je ubijeno devet Palestinaca, a 20 ranjeno u sukobima s izraelskim vojnicima.

Policija kaže da je napadač pucao na grupu Izraelaca u susjedstvu. Na mjestu događaja pronađeno je vatreno oružje koje je koristio.

Izraelski šef policije Kobi Shabtai je rekao je novinarima na mjestu događaja da je ovo ozbiljan napad s velikim brojem žrtava. Dodao je da policija istražuje područje kako bi isključila mogućnost da ima pomagača koji nisu uhvaćeni.

Troje ranjenih prebačeno je u medicinski centar Hadassah u Jeruzalemu, uključujući 70-godišnju ženu u kritičnom stanju, 20-godišnjeg muškarca u teškom stanju i 14-godišnjeg dječaka u srednje teškom do teškom stanju.

Prema preliminarnoj policijskoj istrazi, napadač je čekao ispred sinagoge i otvorio vatru kada su vjernici izašli iz zgrade.