Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

g7

Najmoćnije zemlje svijeta: Ograničit ćemo cijene ruske nafte

nafta platforma fena

“Cilj nam je rokove za primjenu tih mjera uskladiti tako da se poklope sa šestim paketom sankcija Evropske unije protiv Rusije”, dodaju ministri G7

Ministri finansija vodećih svjetskih gospodarstava (G7) žele ograničiti gornju granicu cijene ruske nafte kako bi spriječili Moskvu da izvlači profit iz učinaka rata u Ukrajini.

U zajedničkoj izjavi koju je primila njemačka agencija dpa ministri su danas pozvali sve zemlje koje uvoze rusku naftu da se pridruže toj mjeri.

“Želimo široku koaliciju kako bismo postigli najveći mogući učinak te mjere”, navode.

Srž ideje je primorati Rusiju da ubuduće naftu velikim kupcima poput Indije prodaje po mnogo nižoj cijeni. To bi smanjilo pritisak na svjetsko tržište nafte i ublažilo učinak ukrajinskog rata na cijenu energije, smatraju članice G7, a s druge strane, Rusija ne bi više profitirala iz rasta cijene nafte kojom finansira svoju ratnu mašinu.

Prijevoz morskim putem sirove nafte i naftnih proizvoda ruskog porijekla bio bi moguć širom svijeta samo ako bi se nafta kupovala ispod određene cijene, navodi se u izjavi. Ograničenje cijene nafte bilo bi učinkovito jer zapadne zemlje u svojim rukama drže važne usluge kao što je osiguranje prijevoza nafte.

Prvotna ograničena cijena izračunala bi se na temelju niza tehničkih inputa, a bude li potrebno, ona bi se mijenjala, navode ministri.

“Cilj nam je rokove za primjenu tih mjera uskladiti tako da se poklope sa šestim paketom sankcija Evropske unije protiv Rusije”, dodaju ministri G7.

Ministrica finansija SAD-a Janet Yellen izjavila je da bi ograničenje cijene ruske nafte koje su dogovorili ministri finansija G7 u petak pomoglo u borbi protiv inflacije, a istovremeno zadalo udarac sposobnosti Moskve da finansira svoj rat u Ukrajini.

Ograničenje cijena pomaže u postizanju “naših dvostrukih ciljeva snižavanja globalnih cijena energije, dok Putinu uskraćujemo prihod za finansiranje njegovog brutalnog rata u Ukrajini”, rekla je Yellen u izjavi.

Evropska unija je ranije ove godine uvela djelomičnu zabranu kupnje nafte iz Rusije koja bi, kada se potpuno provede, trebala smanjiti ruski izvoz za 90 posto. Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je danas da je došlo vrijeme da EU razmotri slična ograničenja cijena na kupnju ruske nafte.

Kremlj je objavio da će Rusija prestati prodavati naftu zemljama koje budu ograničile cijene ruskih energenata, što bi po Moskvi dovelo do značajne destabilizacije globalnog naftnog tržišta. “Kompanije koje uvedu ograničenje cijena neće primati rusku naftu”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

“Jednostavno, ne možemo sarađivati s njima po netržišnim principima”, dodao je.