Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Najmoćniji ljudi svijeta uživaju u neviđenom luksuzu (FOTO)

c5971b5f2211ff1b730d5de7ceedb259

Dvorac Elmau tokom Drugog svjetskog rata koristila je njemačka vojska, a danas je to luksuzni hotel s pet zvjedzica kojega je sama Angela Merkel izabrala kao mjesto sastanka čelnika skupine G7.

Dvorac je “skriven” na 3000 metara nadmorske visine, okružen borovom šumom, u blizini njemačke granice s Austrijom.

12d1859712c7da356606d5627d8a5072

Iz Elmaua pogled puca na snježne vrhove Alpa koji se tokom zimskih mjeseci mogu promatrati iz hotelskkog vanjskog grijanog bezena. U dvorcu se nalazi koncertna dvorana, nekoliko restorana, ali i wellness centar zajedno s hamamom, saunom, teretanom i teniskim terenima. Uz malu nadoplatu mogu uživati i u “Porsche Experienceu” vozeći se u Porsche Carreri kroz Alpe.

Najmoćniji državnici svijeta smješteni su u elegantnim apartmanima u novoizgrađenom luksuznom objektu iza dvorca. U svakoj se sobi nalazi namještaj od sedam različitih vrsta drveta. Gosti mogu birati između šest vrsta jastuka na svojim krevetima dok su plahte ukrašene monogramima.

epa04789395 German Chancellor Angela Merkel and the heads of the G7 and the outreach states sit on a bench at Elmau Castle in Elmau, Germany, 08 June 2015. Heads of state and government of the seven leading industrialized nations (G7) are scheduled to meet in Elmau Castle, Bavaria, on June 7-8 as the climax of Germany's presidency of the G7.  EPA/MICHAEL KAPPELER / POOL

Dvorac Elmau za ovu je priliku okružen bodljikavom žicom dužine 16 kilometara koja je napravljena u Slovačkoj, a osigurava ga više od 17.000 policajaca.

G7 Summit at Elmau Castle

Vlasnik ovoga hotela s pet zvijezdica je 60-godišnji Dietmar Müller-Elmau kojemu je oduvijek bila želja ugostiti svjetske čelnike ovakvog kalibra. Iako nikada za događaj nije lobirao, priznaje, prišao je Angeli Merkel i osobno je pitao želi li ugostiti predstavnike sastanka kod njega.

G7 Summit at Elmau Castle

Dietmar je unuk Joannes Müller-Elmau koji je kreirao dvorac Elmau čija je izgradnja završena 1916. godine. Joannes je bio protestantski misionar i gorljivi obožavatelj Adolfa Hitlera. Tokom Drugog svjetskog rata dvorac je koristila njemačka vojska, piše Independent.

G7 Summit at Elmau Castle

Dietmar je, pak, rođen u sobi broj 54, ali sam hotel tokom svoje mladosti osjećao je kao “neprijateljski teritorij”. Stoga je kao mladić otišao u Indiju, a od tamo u SAD gdje je završio studij upravljanja hotelima i računalne znanosti. Upravljanje dvorcem preuzeo je od svojega ujaka 1996. godine.