Najopasnija brana na svijetu pred pucanjem: Vodeni buldožer pobio bi pola miliona ljudi

irak brana

Američki vojni dužnosnici izdali su dramatično upozorenje da postoji realna mogućnost da se uruši najveća brana u Iraku. U slučaju da se to dogodi, posljedice bi bile katastrofalne – procjenjuje se da bi poginulo više od pola miliona ljudi!

Brana se nalazi sjeverno od Mosula, drugog najvećeg iračkog grada koji je u rukama Islamske države, ali Amerikanci naglašavaju da džihadisti nisu najveći problem u cijeloj priči. Problem je u činjenici da je struktura brane takva da polako dolazi do pucanja, a Iračani nemaju sredstava za održavanje.

“Kakve su šanse da brana pukne? Upravo to pokušavamo otkriti… Ali u jedno smo sigurni – ako brana pukne, dogodit će se katastrofa. Sve će se dogoditi jako brzo i završit će jako loše”, rekao je američki pukovnik Sean MacFarland koji je zajedno s američkim inženjerima pohitao u pomoć američkim kolegama.

Američki inženjeri stavili su senzore na branu, a ronioci proveli inspekciju strukture.

Još 2007. godine američki vojni inženjeri su detaljno pregledali branu u Mosulu i relativno brzo zaključili:

“Bez konkurencije, ovo je najopasnija brana na svijetu!”

Stručnjak Sam Kiley je za Sky News objasnio i zašto:

“Nestabilna je. Ona praktički stoji na gipsu i vapnencu, a zadržava 12 milijardi kubičnih metara vode.”

U slučaju najmračnijeg scenarija, voda bi izbrisala dobar dio života oko Tigrisa.

“Formirao bi se deset metara visoki vodeni buldožer koji bi doslovno izbrisao Mosul. Nešto kasnije, stigao bi i do Bagdada… Stručnjaci procjenjuju da bi poginulo oko 500.000 ljudi.”

Svake godine se brana sanira sa 200 tona materijala, ali izgleda da to previše ne pomaže. Pukotine su sve češće…

Zahvaljujući Mosulskoj brani cijeli sjeverni Irak ima pitku vodu, a milion ljudi opskrbljeno je strujom.

Prisutnost džihadista u blizini također ne pomaže saniranju brane. Čak su sredinom 2014. godine ISIS-ovci na dvije sedmice i zauzeli branu, ali na svu sreću, nisu ispunili obećanje da će je razoriti. Međutim, kad je kurdska vojska potjerala džihadiste, ubrzo su shvatili da je cijela oprema pokradena. Čak su i tehničari nestali – ili su ih džihadisti oteli ili su jednostavno pobjegli glavom bez obzira…

Situacija nikada nije bila dramatičnija i toga su pomalo svjesne i iračke vlasti. Tako su odlučili pozvati italijansku kompaniju ‘Trevi Grupu’ da pokuša spasiti njihovu zemlju od kataklizme…