Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sjeverna makedonija

Najtežim onkološkim bolesnicima davana fiziološka otopina umjesto citostatika

FOTO: Mat Napo/Unsplash
Ilustracija

Lijekovi za rak su po značajno višim cijenama preprodavani na crnom tržištu prije svega na Kosovu

Premijer Sjeverne Makedonije Dmitar Kovačevski kazao je da će protiv odgovornih osoba biti poduzete mjere ako se pokažu tačnim tvrdnje da je osoblje bolnice “Majka Tereza” u Skoplju pacijentima davalo citostatike razblažene fiziološkom otopinom.

Kovačevski je zamolio javnost da se suzdrži od napada na medicinsku profesiju te dodao kako u ovom skandalu odgovornost ima ime i prezime.

„Umjesto da pruži punu podršku i zaštitu onima koji su suočeni s najtežom dijagnozom, zdravstveni sistem je očigledno zakazao i izgubio povjerenje ne samo među oboljelima, već se dovodi u pitanje i kvaliteta ličenja svakog budućeg pacijenta”, kazao je makedonski predsjednik Stevo Pendarovski te dodao kako je krajnje vrijeme da se konačno prekine kultura nekažnjivosti za teška kršenja zakona.

Naime, Javno tužiteljstvo i Ministarstvo unutarnjih poslova Sjeverne Makedonije poduzimaju intenzivne radnje kako bi utvrdili tačnost navoda o eventualnom počinjenom kazanom djelu u vezi s liječenjem pacijenata i radom Klinike za onkologiju.

Mediji u Skoplju pišu kako je zakazala kontrola ulaza i izlaza citostatika u bolnički sistem pa je najtežim onkološkim bolesnicima davana fiziološka otopina umjesto citostatika, a lijekovi za rak su po značajno višim cijenama preprodavani na crnom tržištu prije svega na Kosovu.

Za danas je ispred zgrade makedonske Vlade najavljeno protestno okupljanje gađana, jer smatraju da je Klinika za onkologiju sabotirala novonabavljeni sistem za praćenje i sigurno čuvanje citostatika zbog čega su već neki građani izgubili borbu s teškom bolešću.