rastući trend

Najveći broj žrtava u jednom danu od početka pandemije u Rusiji

Moskva_Twitter-rusija (1)

Broj zaraženih u Rusiji od početka pandemije popeo se na 5.758.300

Rusija je u subotu potvrdila 752 umrlih od posljedica povezanih s COVID-19, što je do sada najveći broj žrtava u jednom danu od početka pandemije koronavirusa, koja je u toj zemlji uzela 142.253 života.

Štab zadužen za pandemiju objavio je da je u protekla 24 sata potvrđeno 25.082 novih zaraženih, od čega 5.694 u Moskvi.

Time je broj zaraženih u Rusiji od početka pandemije 5.758.300.

Savezni statistički ured iznosi vlastite podatke, pa je tako u petak objavio da je od aprila 2020. do maja 2021. godine u Rusiji potvrđeno 290.000 smrti povezanih s COVID-19, prenosi Al Jazeera.

Južna Koreja zabilježila je u subotu najviše dnevnih infekcija COVID-19, što je treći dan uzastopno rekordno visok broj novih slučajeva, saopćila je Agencija za kontrolu i prevenciju bolesti.

Od ponedjeljka mjere protiv korona virusa prvi put će biti podignute na najstroži mogući nivo u Seulu i susjednim regijama, jer je niz novih infekcija u kratkom rekao izazvao povećanu zabrinutost.

Zemlja je u petak, za 24 sata, registrirala 1.378 novih slučajeva COVID-19, u odnosu na prethodni rekord od četvrtka sa 1.316 potvrđenih u danu.

Vlasti upozoravaju da rastući trend može udvostručiti broj novih slučajeva do kraja jula.

Australska država Novi Južni Vels saopćila je u subotu o najvećem dnevnom porastu lokalnih infekcija koronavirusom ove godine, pri čemu su vlasti upozorile da se situacija može dodatno pogoršati u Sydneyu, za koji su propisane stroge mjere tokom tri sedmice.

U subotu je u ovoj najmnogoljudnijoj australskoj državi potvrđeno 50 novih lokalnih slučajeva, u odnosu na 44 dan ranije, koji su već bili rekordni u 2021. godini, a čime se ukupan broj infekcija prouzrokovanih delta sojem popeo na 489 slučajeva.

Vakcinacija protiv COVID-19 u Australiji za sada je dostupna samo osobama starijim od 40 godina i onima u rizičnim grupama bilo zbog zdravlja bilo zbog posla.