Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Najveći vulkan u Ekvadoru mogao bi ugroziti 325.000 ljudi

vulkan ekuador

Vulkan Cotopaxi, koji se aktivirao prošle sedmice, u slučaju eksplozije ugrozio bi živote 325.000 ljudi središnjeg dijela Ekvadora.

Kako prenosi BBC, zvaničnici Ekvadora upozoravaju da bi erupcija vulkana Cotopaxi, koji je 50 kilometara udaljen od prijestolnice ove zemlje, ugrozila živote na stotine hiljada građana.

Ministrica za upravljanje u kriznim situacijama Maria del Pilar Cornejo je kazala da u radijusu do kojeg bi stijene i lava izbačeni iz vulkana mogli stići živi 325.000 ljudi.

Predsjednik Ekvadora Rafael Correa je tokom posljednjeg vikenda, u regiji u kojoj se nalazi planina i istoimeni vulkan Cotopaxi, proglasio vanredno stanje.

Cotopaxi je druga najviša planina u Ekvadoru i jedan je od najaktivnijih vulkana na svijetu. Posljednja velika erupcija ovog vulkana zabilježena je 1877. godine kada se pored lave koja je zatrpala grad Latacunga, otopio i glečer sa vrha planine pričinjavajući dodatne štete stanovništvu u dolini. Vulkan se aktivirao prošle sedmice kada je i uočeno izbacivanje pepela.