SKUPŠTINA IZLAGASALA

Nakon 43 godina Kuba ponovo ima predsjednika države

Miguel Diaz-Canel

Raul Castro je u aprilu prošle godine predao predsjedničku funkciju Diaz-Canelu, pa tako po prvi put za skoro šest decenija, Kubom vlada neko izvan porodice Castro

Kubanski lider Miguel Diaz-Canel nastavit će obnašati funkciju predsjednika Kube, rezultati su glasanja u Nacionalnoj skupštini, javlja Anadolu Agency (AA).

Kubanski parlament ponovo je izabrao Diaz-Canela za predsjednika zemlje.

Na vanrednoj sjednici skupštine u Havani, članovi Nacionalne skupštine narodne moći (ANPP) izabrali su trenutnog predsjednika Državnog vijeća Kube i Vijeća ministara Miguela Diaz-Canela za predsjednika do 2023. godine.

Salvador Valdes Mesa izabran je za potpredsjednika, a Esteban Lazo Hernandez za predsjednika ANNP-a i kubanskog Državnog vijeća.

Očekuje se da će Diaz-Canel u decembru imenovati premijera. Premijer, koji će biti imenovan, bit će prvi premijer Kube nakon Fidela Castra.

Godine 1976. na Kubi sprovedene ustavne promjene, pod vodstvom Fidela Castra, a funkcija predsjednika je promijenjena u poziciju predsjednika Državnog vijeća Kube i Vijeća ministara.

Novim ustavnim amandmanom, odobrenim početkom aprila ove godine, prvi put nakon 43 godine bira se predsjednik države.

Raul Castro je u aprilu prošle godine predao predsjedničku funkciju Diaz-Canelu, pa tako po prvi put za skoro šest decenija, Kubom vlada neko izvan porodice Castro. Ipak, Raul Castro je ostao ne čelu Komunističke partije koja nadgleda političke u društvene aktivnosti u zemlji.