Globus

krvni ugrušci

Nakon 885.000 datih doza, prvi smrtni slučaj povezan s AstraZenecom u Australiji

16/04/2021

Žena od 48 godina dobila je vakcinu 8. aprila

Australija je prijavila svoj prvi smrtni slučaj povezan s vakcinom AstraZenece u petak.

Žena od 48 godina dobila je vakcinu 8. aprila.

To je bilo nekoliko sati prije nego što su australijske vlasti preporučile osobama mlađim od 50 godina da uzmu injekciju Pfizer umjesto malog rizika od rijetkih krvnih ugrušaka povezanih s AstraZenecom, javlja AP.

Primljena je s krvnim ugrušcima u bolnicu u Newcastleu u državi New South Wales četiri dana kasnije i umrla je u četvrtak, navodi se u izjavi.

Žena je treći slučaj krvnih ugrušaka u Australiji koji je službeno povezan sa vakcinom otkako je predstavljanje započelo početkom marta.

Oko 885.000 doza vakcina protiv COVID-19 primijenjeno je širom zemlje.

Smrt 48-godišnje žene koja je razvila krvne ugruške samo nekoliko dana nakon primanja cjepiva AstraZeneca bila je “vjerojatno” povezana s vakcinom, otkrila je Uprava za terapijsku robu (TGA), prenosi news.com.au.

“Istraživačka grupa za sigurnost cjepiva (VSIG) sastala se kasno danas i zaključila da je nedavno zabilježeni slučaj tromboze (krvnih ugrušaka u arterijama i venama) s trombocitopenijom (nizak broj trombocita) vjerovatno povezan s cijepljenjem”, rečeno je u izjavi TGA.

„VSIG je pregledao izvještaj o 48-godišnjakinji koja je cijepljena u Novom Južnom Walesu i primljena u bolnicu s opsežnim trombemboličkim događajima i trombocitopenijom (TTS) četiri dana nakon primanja cjepiva AstraZeneca COVID-19.

Rečeno je i da je preminula ženska osoba odranije imala različite zdravstvene probleme, uključujući i dijabetes.

Neki laboratorijski rezultati pacijenta još uvijek se čekaju, a obdukcija će biti provedena sljedeće sedmice, navodi isti izvor. A sve kako bi se utvrdio tačan uzrok smrti.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.