Globus

teksas

Nakon hladnog vala građanima stigli astronomski računi za struju

22/02/2021

Brojna kućanstva imaju ugovore čiji mjesečni iznos varira prema potražnji, a ona je eksplodirala uz hladni val

Milioni ljudi su u nedjelju u Teksasu bili bez pitke vode, a tamošnji zastupnici su se pobunili protiv astronomskog porasta cijene električne energije povezanog s smrtonosnim hladnim valom koji je zadesio zemlju.

Dok je 30.000 domova u nedjelju bilo bez električne energije, a ekipe pomoći još nisu uspjele popraviti sve u nevremenu srušene električne linije, navodi stranica Poweroutage, brojnim Teksašanima su stigli astronomski računi za struju, čak do 16.000 dolara.

Teksas je jedina država čija mreža za distribuciju djeluje izolirano. Brojna kućanstva imaju ugovore čiji mjesečni iznos varira prema potražnji, a ona je eksplodirala uz hladni val.

“Te račune bi trebala platiti država Teksas, a ne pojedinačni potrošači koji nisu odgovorni za katastrofu”, rekao je u nedjelju na kanalu NBC gradonačelnik četvrtog američkog grada Houstona Sylvester Turner.

“Sve što se dogodilo ove sedmice je bilo predvidivo i moglo se izbjeći”, dodao je precizirajući da je već dugo jasno da je neovisna električna mreža Teksasa osjetljiva na ekstremne klimatske uslove.

“Odgovorni smo za zaštitu Teksašana od povećanja računa za električnu energiju koji su rezultat oštrog zimskog vremena i prekida električne energije, dodao je u subotu guverner Teksasa Greg Abbott.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.