Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

napeta situacija

Nakon incidenata na sjeveru Kosova komanda Kfora poručila da je spremna intervenisati

kfor (1)
FOTO: Twitter / @NATO_KFOR

Kosovska policija je potvrdila kako su granični prelazi Jarinje i Brnjak zatvoreni za saobraćaj. Iz policije navode kako je do odluke za zatvaranje graničnih prelaza došlo nakon što su lokalni Srbi blokirali puteve koji vode ka ovim prelazima

Vlada Kosova odgodila je na 30 dana primjenu odluka o srpskim registarskim tablicama i dokumentima nakon napetosti na sjeveru Kosova i srpskih blokada puteva ka granici sa Srbijom, javlja Radio Slobodna Evropa (RSE).

Prethodno se američki ambasador Jeffrey Hovenier u nedjelju sastao sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmanijem i premijerom Albinom Kurtijem te zatražio odgodu primjene ovih odluka koja je trebala započeti u ponedeljak 1. avgusta.

U nedjelju, nakon što su Srbi blokirali puteve ka graničnim prijelazima sa Srbijom na sjeveru Kosova, Jarinje i Brnjak, kosovska policija je saopćila da su se na pojedinim mjestima čuli pucnji, a neki su bili usmjereni prema policijskim jedinicama, no povrijeđenih nije bilo.

Ukupna sigurnosna situacija u općinama na sjeveru Kosova je napeta, ocijenila je NATO Misija na Kosovu KFOR i navela kako je spremna intervenisati ako stabilnost na Kosovu bude ugrožena, u skladu sa svojim mandatom, prenosi RSE.

Kosovska policija je potvrdila kako su granični prelazi Jarinje i Brnjak zatvoreni za saobraćaj. Iz policije navode kako je do odluke za zatvaranje graničnih prelaza došlo nakon što su lokalni Srbi blokirali puteve koji vode ka ovim prelazima.

Dodaje se kako je policija informisala građane da koriste druge prelaze.

Na glavnom mostu u Mitrovici koji dijeli sjeverni i južni dio grada je mirno. Na mostu je nekoliko vozila KFOR-a, italijanskih karabinjera, bez pripadnika Policije Kosova, javlja Anadolija.

Istovremeno, u južnom dijelu grada se sve odvija normalno, lokali rade i ljudi su u večernjim izlascima, na ulicama i u ugostiteljskim objektima.

Kfor je večeras saopštio da je bezbjednosna situacija na sjeveru Kosova napeta, pomno je prati i spreman je, kažu, da interveniše ako stabilnost bude ugrožena.

“Ukupna sigurnosna situacija u općinama na sjeveru Kosova ostaje napeta. Misija KFOR-a predvođena NATO-om pomno prati situaciju i spremna je intervenisati ako stabilnost bude ugrožena u skladu s njenim mandatom prema Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN-a iz 1999.”, poručili su.

Komandant Kfora je, kako se dodaje, u kontaktu sa svim relevantnim sagovornicima, uključujući predstavnike kosovskih bezbjednosnih organizacija i načelnikom generalštaba Vojske Srbije.

Na Kosovu je trenutno u Misiji Kfora predvođenom NATO-paktom ukupno 3,775 vojnika.