Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Maxim Minchev

Nakon kratke bolesti preminuo generalni direktor novinske agencije BTA

151120maksim_mincev (1)

Minchev je bio aktivan član Evropske asocijacije novinskih agencija (EANA), a generalni sekretar EANA-e Alexandru Giboi napisao da teška srca saopćava vijest o njegovoj smrti

Maxim Minchev, visoko cijenjeni novinar i dugogodišnji generalni direktor bugarske državne novinske agencije (BTA) preminuo je danas u 67. godini nakon kratke bolesti, javila je BTA.

Izvještaj ne navodi uzrok smrti, ali mediji na bugarskom jeziku tvrde da je Minchev bio hospitaliziran zbog Covida-19.

Minchev je rođen 5. juna 1953. godine u Sofiji, diplomirao je novinarstvo na Lviv Univerzitetu, završio kurs obrazovanja na Vojnoj akademiji Georgija Rakovskog i od 1993. do 1996. godine bio član NATO-a u sjedištu saveza u Bruxellesu.

Tokom novinarske karijere radio je na Bugarskom nacionalnom radiju i Radiju Slobodna Evropa.

Prvi je put postao generalni direktor BTA-e 2003. godine i obnašao je niz drugih značajnih funkcija. Od 2016. godine bio je predsjednik Asocijacije balkanskih novinskih agencija (ABNA) i jedan od osnivača te asocijacije, a bio je veliki zagovornik saradnje novinskih agencija.

Minchev je bio aktivan član Evropske asocijacije novinskih agencija (EANA), a generalni sekretar EANA-e Alexandru Giboi napisao da teška srca saopćava vijest o njegovoj smrti, podsjećajući da je bio generalni direktor BTA u posljednjih 17 godina.

Tokom svog mandata u BTA-i, kaže Giboi, bio je promotor slobodnog novinarstva i napravio je nekoliko značajnih poboljšanja u aktivnostima bugarske agencije.

– Maxim je uvijek bio onaj koji je s optimizmom gledao u budućnost. Jedinstveni dobar čovjek, pun života. Izgubili smo velikog prijatelja i vrlo važan glas zajednice EANA-e, koji se uvijek zalaže za ravnotežu, jednakost i evoluciju – dodao je Giboi.

Uime odbora EANE izrazio je iskrenu tugu zbog Maximove smrti i sućut njegovoj ožalošćenoj porodici, dodajući da će “lično uvijek držati Maxima u mislima i molitvama, kao člana porodice”.

Minichev je obnašao i dužnost generalnog sekretara Svjetskog kongresa novinskih agencija te predsjednika Crnomorskog udruženja nacionalnih novinskih agencija.

Inicirao je godišnje sastanke bugarskih emigranata iz cijelog svijeta zbog čega ga je bugarska dijaspora vrlo cijenila. Napisao je brojne knjige, uključujući i onu o njegovom putovanju po Africi.

– Pamtit ćemo ga kao jedinstveno dobru, vrijednu i šarmantnu osobu – navela je BTA.

Premijer Boyko Borisov izrazio je najdublje suosjećanje nakon smrti Mincheva za kojeg je kazao da je bio provjereni i cijenjeni novinar.