Globus

Engleska

Nakon masovne vakcinacije vlada ublažava ograničenja

08/03/2021

Učenici u dobi od pet do 11 godina vraćaju se u učionicu u ponedjeljak

Djeca se u Englesku u školu vraćaju u ponedjeljak prvi put od januara, jer vlada počinje ublažavati oštra ograničenja nakon masovne kampanje vakcinisanja protiv koronavirusa.

Tokom posljednjeg zaključavanja od početka nove godine, škole su ostale otvorene za djecu čiji su roditelji ključni radnici ili su iz kategorije najugroženijih.

Svi su ostali učenici imali nastavu od kuće.

Učenici u dobi od pet do 11 godina vraćaju se u učionicu u ponedjeljak, s postupnim povratkom tokom naredne sedmice za učenike od 11 do 18 godina starosti, prenosi AFP.

Vlada je mogla planirati ublažiti covid mjere jer je oko 23 miliona ljudi u Britaniji dobilo barem prvu dozu vakcine, pomažući u smanjenju broja zaraženih i ublažavanju pritiska na bolnice.

Premijer Boris Johnson iznio je planove za ukidanje ograničenja u Engleskoj, nadajući se da oprezan pristup neće potaknuti ponovni val u slučajevima koji bi nametnuli novu blokadu.

Britanija je imala više od 123.000 smrtnih slučajeva od koronavirusa i zalaže se za masovno vakcinisanje kako bi ukinula sva ograničenja, možda već u junu.

Prema daljnjim planovima za ponovno otvaranje, vlada je najavila da će ublažiti ograničenja socijalnih kontakata od 29. marta te ponovnim otvaranjem nebitne maloprodaje od 12. aprila.

Prethodno su se učenici vratili u nastavu nakon božićnih praznika, ali su poslije samo jednog dana ponovno poslani kući kako bi se spriječilo širenje zaraznijeg virusnog soja.

“Ponovno otvaranje škola označava istinski nacionalni napor da se pobijedi ovaj virus.Zbog odlučnosti svake osobe u ovoj zemlji možemo se početi približavati osjećaju normalnosti – i ispravno je da je povratak naših mladih u učionicu prvi korak”, rekao je Johnson.

Studenti koji se vraćaju na fakultete suočit će se s redovitim testiranjima kako bi suzbili širenje zaraze, dok će starija djeca do aprila morati nositi maske za lice u zatvorenom.

Različiti planovi za povratak u školu predstavljeni su i u Škotskoj, Walesu i Sjevernoj Irskoj, gdje tamošnje vlade imaju ovlasti nad obrazovnom politikom.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.