Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

oružje za ukrajince

Nakon odobrene pomoći: Evo šta Amerika šalje ukrajinskim braniteljima

Foto: X

Glasanje u Senatu trebalo bi proći glatko, bez suočavanja s kompliciranim pregovorima i nesuglasicama s kojima se nosio Zastupnički dom pod republikanskom kontrolom

Bidenova administracija priprema paket vojne pomoći Ukrajini veći od uobičajenog, koji će uključivati oklopna vozila, uz hitno potrebno topništvo i protuzračnu odbranu, prema dvojici američkih zvaničnika.

Američki Senat trebao bi danas glasati o paketu pomoći, kojem se predviđa gotovo sigurno usvajanje jer je Zastupnički dom nakon mjeseci natezanja odobrio pomoć uz široku dvostranačku potporu.

“Senat ispisuje historiju”

Vođa demokrata u Senatu Chuck Schumer, čija stranka tijesno kontrolira taj dom Kongresa, rekao je u subotu da se “sada nazire kraj raspravi” o paketu pomoći.

“Zadatak koji je pred nama hitan je. Ponovno je na Senatu da ispiše historiju”, rekao je čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell.

Očekuje se da će konačni paket, koji predviđa vrtoglavih 95 milijardi dolara ukupne vojne pomoći američkim saveznicima, uključujući novac za Izrael i Tajvan, uz 61 milijardu dolara namijenjenih Ukrajini, stići na stol predsjednika Joea Bidena na odobrenje do kraja sedmice.

Biden: Pomoć će stići brzo

Glasanje u Senatu trebalo bi proći glatko, bez suočavanja s kompliciranim pregovorima i nesuglasicama s kojima se nosio Zastupnički dom pod republikanskom kontrolom. Biden je obećao ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom u telefonskom razgovoru jučer da Kijev može očekivati ​​da će pomoć stići brzo.

Ukrajinska vojska suočava se s velikim nedostatkom oružja i novih regruta dok Moskva vrši stalni pritisak s istoka. Očekuje se da će se okolnosti pogoršati na prvim linijama ratišta u nadolazećim sedmicama, a šef ukrajinske obavještajne službe Kirilo Budanov predviđa “prilično tešku situaciju” od sredine maja.

Osim novca za Ukrajinu, glasanje u utorak odlučit će i o 13 milijardi dolara za izraelski rat s Hamasom, više od 9 milijardi dolara za humanitarnu pomoć u Gazi i drugdje te o 8 milijardi dolara vojne potpore Tajvanu za suočavanje s Kinom.